“Σφυροκόπημα” από τις ανατιμήσεις – Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση νοικοκυριών

Η άνοδος των πρώτων υλών διεθνώς, μαζί με την ενέργεια επιφέρει συνεχείς ανατιμήσεις στα κοστολόγια παραγωγής κάτι αναμένεται να φανεί και στο ράφι το προσεχές διάστημα

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά είναι μεγάλη και πρέπει να ενισχυθούν με κάθε δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο. Αν και το κεντρικό μέτρο, στο οποίο θα πέσει το βάρος, θα αφορά την ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εξετάζονται και έξτρα παρεμβάσεις, στο πλαίσιο όμως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

propoli

Ο κουμπαράς του νέου κύκλου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και είναι προτεραιότητα, όπως τονίζουν οι πληροφορίες, η δύναμη πυρός να διοχετευθεί στη στήριξη των ευάλωτων και κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Τιμές – φωτιά

το φοινικέλαιο, βασικό στοιχείο για συσκευασμένα προϊόντα έχει καταγράψει, μόνο τον τελευταίο μήνα, άνοδο της τάξης του 19.80%, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, τον τελευταίο μήνα, στις διεθνείς αγορές πάντα, έχει ανέβει κατά 15,67%, το γάλα 26,63%, το βαμβάκι 11,16%, το ρύζι 4,17%, το καλαμπόκι 5,43%. Μόνο ο καφές στις διεθνείς αγορές καταγράφει πτώση τον τελευταίο μήνα της τάξης του 5,38%.

ι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στην στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%. Από μήνα σε μήνα (Ιανουάριος 2022- Φεβρουάριος 2022), οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν: προϊόντα διύλισης 10,6%, έπιπλα 4,3%, στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 3,1% και στη χαρτοποιία 2,8%.

Η κυβέρνηση γράφει και σβήνει…

Τον Μάιο θα συνεχιστεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και η επιδότηση του diesel κίνησης. Τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η μεγάλη παρέμβαση στο ρεύμα, ώστε οι λογαριασμοί να επιστρέψουν στα περσινά επίπεδα, ενώ εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις, όπως η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ τον προσεχή Ιούνιο ή εναλλακτικά ενός στεγαστικού επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ακόμα, μεταξύ των προτάσεων που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται και η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων.

Ενδεικτική η αναφορά που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και αν υπάρχουν τα χρήματα ώστε να παρθούν εθνικά μέτρα στήριξης σημείωσε ότι “μέχρι σήμερα έχουμε χτίσει αναχώματα και γραμμές άμυνας στις φρενήρεις ανατιμήσεις που πυροδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις ώστε να προστατεύσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Προφανώς δεν έχουμε καλύψει όλο το κόστος αλλά έχουμε χτίσει ικανοποιητικές γραμμές άμυνας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πόροι που έχουν διοχετευτεί σήμερα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι περισσότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 0,6% του ΑΕΠ άρα αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια βοήθεια της τάξεως του 1 δις €, σήμερα έχουμε υπερβεί ήδη αυτό το ποσό. Εμείς συνεπώς χτίσαμε μέχρι σήμερα πέντε γραμμές άμυνας, τα 43 δις ευρώ που ήταν η στήριξη της προηγούμενης περιόδου και ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη μειώνοντας και την ανεργία.”

“Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Για παράδειγμα όταν την επόμενη εβδομάδα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και είναι μειωμένα κατά 350 εκατομμύρια € φέτος σε σχέση με πέρυσι αυτό σημαίνει ότι τα 350 εκ. μπορούν να αξιοποιηθούν από την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ένα ποσοστό της αύξησης του κόστους. Τρίτη γραμμή άμυνας είναι οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους, κυρίως στους πιο ευάλωτους, μέχρι σήμερα 3,5 δις €. Τέταρτη γραμμή άμυνας είναι οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις των καυσίμων ύψους 900 εκ. € μέχρι σήμερα. Προχθές υπογράψαμε την ΚΥΑ για την επέκταση του μειωμένου diesel και για τον μήνα Μάιο, και πέμπτη γραμμή άμυνας είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο ’22 συνολικού ποσοστού μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές 11,8%. Αυτές είναι οι πέντε γραμμές άμυνας που χτίσαμε μέχρι σήμερα συνδυαστικά έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε μια πολύ-πολύ δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε επίσης: Χρήστος Στυλιανίδης: «Δεσμευόμαστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής»

Loading