Το μήνυμα πως «μόνο το δίκαιο και η δικαιοσύνη και όχι η ισχύς και η βία μπορούν να κρίνουν την Ιστορία», καθώς και ότι η Κίνα και η Ελλάδα επιμένουν στη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, ως θεμέλια του διεθνούς δικαίου, έστειλε απόψε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα για την εθνική γιορτή της Κίνας και την επέτειο των 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ο Κινέζος πρέσβης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως κοιτίδες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού αντίστοιχα, η Κίνα και η Ελλάδα γνωρίζουν τον εαυτό τους και επιδιώκουν αυτοβελτίωση κάνοντας φίλους αντί να αναζητούν αντιπάλους. Επιμένουμε και οι δύο στη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, έννοιες που θεωρούμε ως θεμέλια του διεθνούς δικαίου που στηρίζει τη διεθνή τάξη». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως «οι δύο χώρες μας προσβλέπουν στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα που επιτρέπει σε χώρες και λαούς με διαφορετικά συστήματα και διαφορετικές αξίες να συμβιώνουν ειρηνικά. Υποστηρίζουμε την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την ανεξάρτητη διερεύνηση αναπτυξιακών οδών με βάση τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Προάγουμε επίσης τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, αναζητούμε κοινό έδαφος αφήνοντας τις διαφορές κατά μέρος και πιστεύουμε ότι μόνο το δίκαιο και η δικαιοσύνη, όχι η ισχύς και η βία, μπορούν να κρίνουν την ιστορία».
Παράλληλα, ο Σιάο Τζουντσένγκ διαμήνυσε ότι «καθώς βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική αφετηρία, ας αξιοποιήσουμε την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία για να εδραιώσουμε την παραδοσιακή φιλία μας, να επεκτείνουμε την έμπρακτη συνεργασία, να εμβαθύνουμε τις διαπροσωπικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και ας ξεκινήσουμε μαζί την πορεία προς τα επόμενα λαμπρά 50 χρόνια της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας».
Πιάνοντας το νήμα των επίσημων διπλωματικών σχέσεων από τη χρονιά σύναψής τους, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε πως το 1972 οι δύο χώρες άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο φιλικής συνεργασίας και εγκαινίασαν μια ιστορική διαδικασία όπου δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης προχωρούν χέρι-χέρι. «Εδώ και μισό αιώνα, η Κίνα και η Ελλάδα εμμένουν πάντα στο ιστορικό όραμα τους, ακολουθούν τις τάσεις της εποχής, και στηρίζουν σταθερά η μια την άλλη σε ζητήματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τα κύρια μελήματα τους. Έχοντας πίστη στην ιδέα του ανοίγματος και της αμοιβαίας ωφέλειας, χτίζουν από κοινού την Πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, προωθούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού της Κίνας με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και διαδίδουν τη σοφία των αρχαίων πολιτισμών και το Ολυμπιακό πνεύμα, αποφέροντας απτά οφέλη στις δύο χώρες και τους λαούς τους, και δημιουργώντας ένα υπόδειγμα αμοιβαίας μάθησης μεταξύ πολιτισμών για τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε ο Κινέζος πρέσβης.
Περαιτέρω, ο Κινέζος πρέσβης παρατηρεί πως σήμερα τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έχουν εισέλθει σε ένα κρίσιμο στάδιο εθνικής ανάπτυξης και εθνικής αναζωογόνησης. «Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει πλήρως το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και του μετασχηματισμού, και έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα. Έχει απαλλαγεί εντελώς από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και επιταχύνει για να αφήσει πίσω της τη σκιά της πανδημίας, “σηκώνοντας περήφανα το κεφάλι της”. Αντίστοιχα, στην Κίνα στις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, για να σχεδιάσει τη στρατηγική δύο βημάτων για την υλοποίηση του δεύτερου στόχου της εκατονταετηρίδας, και να χαράξει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Κίνας» είπε.
Με αφορμή την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, ο Κινέζος πρέσβης απένειμε τα Βραβεία Εξαιρετικής Συνεισφοράς στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ως αναγνώριση της σημαντικής τους συμβολής.
Εκ μέρους της κυβέρνησης απηύθηνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο περιφερειάρχης ΑττικήςΓιώργος Πατούλης, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ εκπροσώπησαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.