Εξελίξεις στην ελληνική εκπαίδευση για το 2025 με νέες πρωτοβουλίες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η τρέχουσα σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται από τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικότερα, οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που αναμένονται για το 2025 προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται ποικιλία πρωτοβουλιών που θα επηρεάσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολικό περιβάλλον.
Αλλαγές στα σχολεία
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί για τα σχολεία, όπως η εισαγωγή ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων, η ψηφιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η προώθηση της πρόληψης του εθισμού στη χρήση του διαδικτύου. Επιπλέον, αναμένονται νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης και την ενίσχυση της πρόσβασης σε αυτά.
Η αναβάθμιση των σχολείων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθετηρίου ψηφιακών πηγών για εκπαιδευτικούς, καθώς και την ενίσχυση των πλατφορμών ψηφιακής εκπαίδευσης. Ως μέτρο κατά της βίας και του εκφοβισμού, τίθεται σε εφαρμογή κανονισμός που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, θα εισαχθεί εκπαιδευτικό υλικό για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων και την προώθηση της διεθνοποίησης των δημόσιων ΑΕΙ. Από τον Ιανουάριο του 2025, αρχίζει η διαδικασία για την αδειοδότηση και λειτουργία των μη-κρατικών πανεπιστημίων, ενώ τα πρώτα αναμένονται να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει τη δημοσίευση του πρώτου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αυτονομίας των σχολείων και την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) σε Πρότυπα Λύκεια. Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι ένα βήμα προς την αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr