Διεθνείς ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονων διεθνών κριτικών και διαβουλεύσεων σχετικά με την πολιτική της για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Τα μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico και η DW, αναδεικνύουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική επαναπροωθήσεων που εφαρμόζεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με το Politico, η Frontex, ο ευρωπαϊκός συνοριακός οργανισμός, διεξάγει έρευνες για 12 υποθέσεις σχετικές με αναγκαστικές απελάσεις και επαναπροωθήσεις, γνωστές και ως pushbacks. Αυτή η πρακτική, η οποία παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της Frontex, Κρις Μπορόφσκι, ανέφερε ότι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις του οργανισμού, υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης ή διακοπής της χρηματοδότησης, ιδίως για συγχρηματοδοτούμενα μέσα, όπως τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού σώματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει την Ελλάδα ένοχη για τη διεξαγωγή συστηματικών επαναπροωθήσεων, κάτι που επιβαρύνει τη θέση της χώρας περαιτέρω.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται από τη DW, ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς, δήλωσε ότι η μετανάστευση υπήρξε πάντοτε κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Αν και οι αφίξεις στην ΕΕ μειώνονται, η σωστή ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες των κρατών-μελών παραμένει σημαντική. Επίσης, δήλωσε ότι λαμβάνει συνεχώς αναφορές για παρατυπίες από κράτη-μέλη και τόνισε τη σημασία τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Ελλάδα, αν συνεχίσει να παραβιάζει τους κανόνες, ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς στη συνεργασία με τη Frontex, όπως περιορισμούς στον εξοπλισμό και στις κοινές επιχειρήσεις.
Αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ένταση γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, με την ΕΕ να καλεί τη χώρα να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών και να διερευνήσει σοβαρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις. Τα δύο μέσα αποτυπώνουν τη δύσκολη ισορροπία που καλείται να διατηρήσει η Ελλάδα μεταξύ της ανάγκης φύλαξης των συνόρων και της υποχρέωσης σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr