Σημαντικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη

Σημαντικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο για παιδιά και για εφήβους» πραγματοποιήθηκε χθες στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Θέατρο Χωρέμη του Μπενακείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πανηγύρι 2025.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία και με την ιδιότητα της ψυχολόγου, αλλά και με την ακαδημαϊκή της εμπειρία υπογράμμισε ότι «στη σημερινή εποχή όλοι μας, αλλά κυρίως οι έφηβοι που θεωρούν το Διαδίκτυο σαν το νερό, καταναλώνουμε όλοι μας πλειάδα ερεθισμάτων, χωρίς να τα συνειδητοποιούμε και χωρίς να μπορούμε να παραγάγουμε νόημα». Όπως ανέφερε, «δεν πρέπει να αφήνουμε να μας κερδίζει η ψηφιακή πραγματικότητα ούτε να μας καθορίζουν τα like ή η εναλλαγή των εικόνων». Σημασία έχει οι έφηβοι να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και μια ισχυρή ταυτότητα, καθώς και να έχουν σταθερή εικόνα για τον εαυτό τους με εμπιστοσύνη σε αυτό που είναι.

Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων, Λίλιαν Μήτρου. Η κυρία Μήτρου χαρακτήρισε το Διαδίκτυο «χώρο ελευθερίας», με την επισήμανση όμως ότι «προϋπόθεση της ελευθερίας είναι η ασφάλεια». Το Διαδίκτυο δημιουργεί την αίσθηση της ιδιωτικότητας, ενώ πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα της γιαγιάς, δηλαδή να μην αναρτούν κάτι που δεν θα ήθελαν να δει η γιαγιά τους.

Τρίτη ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακής συμπεριφορικής προσέγγισης και ειδική σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, Ελπίδα Κοντομάρου. Η κυρία Κοντομάρου υπογράμμισε ότι «σήμερα μεγαλώνουμε παιδιά σε έναν ψηφιακό κόσμο με ευκαιρίες, αλλά και με κινδύνους» και τόνισε τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας με τα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν ότι η σκηνοθετημένη ζωή του Διαδικτύου δεν είναι η αληθινή ζωή.

Η δρ Αιμιλία Δουκέλη, αστυνόμος α’ και τμηματάρχης του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, τόνισε ότι «το Διαδίκτυο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και μια κοινότητα αλληλεπίδρασης πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων». Ιδιαίτερα οι έφηβοι πρέπει να αντιληφθούν την σημασία της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και την ευθύνη που έχουν σχετικά με τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά.

Τη συζήτηση διοργάνωσε η μαθήτρια της β’ λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, Δωριάννα Κονιδάρη, η οποία υπογράμμισε ότι «το Διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί και ευλογία και κατάρα», ενώ τόνισε τη σημασία να ακολουθούν οι έφηβοι τη μέση οδό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παιδεία και την αριστεία.

Loading

Play