Σημαντική εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε εκτενή διασυνοριακή απάτη μέσω ΦΠΑ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δρούσαν ιδρύοντας συναλλακτικά ανύπαρκτες επιχειρήσεις, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές και δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δραστηριότητες της οργάνωσης ξεκίνησαν το 2019, με στόχο την εξαπάτηση του Δημοσίου μέσω της μη απόδοσης Φ.Π.Α., προχωρώντας σε διατραπεζικές μεταφορές χρηματικών ποσών για προσχηματική εξόφληση συναλλαγών.

Η επιχείρηση για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης οργανώθηκε και υλοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 21 μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων τριών που φέρονται να είχαν αρχηγικό ρόλο.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατά του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, με συνολική απώλεια πόρων που υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 41 άτομα που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Προηγήθηκε σχετικό πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ενταχθεί με διακριτούς ρόλους, έχοντας επιδιώξει την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε εικονικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία, με άτομα χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου να δηλώνονται ως διαχειριστές. Ενδεικτικό της δράσης τους είναι ότι μία από τις υποομάδες φαίνεται να έχει συνδέσει τη σύσταση 430 τουλάχιστον εικονικών οντοτήτων.

Η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο απάτης στο ΦΠΑ, εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης ΦΠΑ σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες λειτουργούσαν ως εξαφανισμένοι έμποροι, δηλώνοντας πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα ΦΠΑ ή να αιτηθούν επιστροφές.

Τα κέρδη από τη φοροδιαφυγή διακινούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, με τη χρήση κρυπτογραφημένων δικτύων και ανώνυμων καρτών sim για την απόκρυψη της προέλευσης των παράνομων εσόδων.

Η οργάνωση υπέβαλλε ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ, αποσπώντας παράνομα από το κράτος ποσό άνω των 4,4 εκατ. ευρώ. Τα μέλη στρατολογούσαν άτομα με χαμηλά εισοδήματα ως διαχειριστές, καλύπτοντας τις δραστηριότητές τους.

Η έρευνα κατέληξε σε 39 έρευνες όπου κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 139.696 ευρώ, πολυτελές Ι.Χ.Φ., 62 σφραγίδες νομικών προσώπων και πληθώρα ψηφιακών δεδομένων.

Καθοριστική για την εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν η συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με τη χρήση σύγχρονων εγκληματολογικών εργαλείων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα ή επώνυμα για καταγγελίες σχετικά με οικονομικά εγκλήματα.

©

Loading