Οι ασθένειες που εμφανίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του ’23 στην ελληνική κτηνοτροφία, κυρίως στα κοπάδια των αιγοπροβάτων, είχαν σοβαρές συνέπειες για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Πολλά ζώα οδηγήθηκαν στη σφαγή για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας σε άλλα κοπάδια.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Έβρο και, παρά τα ληφθέντα μέτρα, οι ασθένειες εμφανίστηκαν και σε περιοχές της Μακεδονίας, καθώς και της Θεσσαλίας, με ιδιαίτερη ένταση στη Μαγνησία, όπου επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα απομόνωσης και θανάτωσης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συνεχής παρακολούθηση των μονάδων εκτροφής από κτηνίατρο είναι κρίσιμη για την πρόληψη και την αποτροπή ασθενειών. Αυτή η διαδικασία θεωρείται απαραίτητη για πολλές εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιώργος Γάτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο και κατά το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί του κοπαδιού […] Η διαχείριση και η παρακολούθηση της μονάδας είναι πολύ σημαντική, καθώς ρυθμίζει το πρόγραμμα αναπαραγωγής και τον έλεγχο της υγείας των ζώων».
Για αυτούς τους λόγους, κάθε χρόνο, κατά την περίοδο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες επισκέψεις από τον κτηνίατρο στις κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέγραψε πρόσφατες προγραμματισμένες επισκέψεις σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στο Ελευθεροχώρι και το Αερινό Μαγνησίας, καταγράφοντας με τον φωτογραφικό φακό την κάθε κίνηση του κτηνιάτρου Γιώργου Γάτου, καθώς οι επισκέψεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων ασθενειών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ