Για τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στην ογκολογία, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δειλά και στο δημόσιο τομέα στη χώρα μας, μιλά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής. Ο επιστημονικός διευθυντής, διευθυντής Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, παραχωρεί συνέντευξη με αφορμή το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής. Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλά για τον κομβικό ρόλο που παίζει στην εκπαίδευση συναδέλφων του στη ρομποτική χειρουργική από το 2006 σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ίαση δύσκολων καρκίνων, όπως αυτός του παγκρέατος.
Σήμερα το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από καρκίνο στο πάγκρεας φτάνει το 40-45%, όταν γίνει έγκαιρα η διάγνωση. Κρίσιμο για την πρόγνωση το σημείο που βρίσκεται ο όγκος- Πριν δέκα χρόνια γλύτωνε 1 στους 4 ενώ σήμερα σχεδόν 1 στους 2. Σήμερα είναι η πρώτη ερώτηση που τίθεται στον διεθνώς αναγνωρισμένο χειρουργό. Πριν από δέκα χρόνια στην ίδια εκπομπή είχε αναφέρει ότι επιβιώνει ένας στους 4, όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση. «Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η αριστερή πλευρά του παγκρέατος είναι πιο εύκολη περιοχή για χειρουργική προσέγγιση, έχει καλύτερη ανάρρωση και μεγαλύτερη επιβίωση, ενώ η κεφαλή του παγκρέατος είναι πιο δύσκολη και ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον ασθενή. Οπότε παίζει ρόλο και το σημείο που βρίσκεται ο όγκος».
Στο ερώτημα πώς κάνουμε πρόληψη για τον συγκεκριμένο καρκίνο, η απάντηση είναι η υγιεινή ζωή που αφορά στην πρόληψη για όλες τις ασθένειες. «Υγιεινή διατροφή, άσκηση, ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, αποφυγή αλκοόλ, καπνίσματος και διατήρηση σωματικού βάρους». Όσον αφορά τις εξετάσεις, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι αρχικά μπορεί να γίνει ένας απλός υπέρηχος άνω κοιλίας. «Επίσης, αν υπάρχουν συμπτώματα, όπως πρόβλημα στην πέψη ή πόνος στην άνω κοιλία, τότε πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να πάει στο γιατρό. Ο καρκίνος στο πάγκρεας, πολλές φορές δίνει άτυπα συμπτώματα». Αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού που έχει πληγεί από καρκίνο στο πάγκρεας, «μπορεί να είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερες οι πιθανότητες να αναπτύξει τη συγκεκριμένη κακοήθεια. Αν είναι δύο συγγενείς πρώτου βαθμού, τότε αυξάνεται πάνω από πέντε φορές το ποσοστό».
Ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη εκπαιδεύει σε όλο τον κόσμο συναδέλφους του από το 2006. «Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το Αρεταίειο και το Μεταξά ήδη είναι εξοπλισμένα με ρομποτικό σύστημα και έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στο μέλλον οι περισσότεροι γιατροί θα χειρουργούν με αυτό τον τρόπο, γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια».
Ποιες είναι οι διαφορές των ρομποτικών επεμβάσεων από τις συμβατικές; Ο χειρουργός που έχει διενεργήσει τη μεγαλύτερη σειρά ρομποτικών επεμβάσεων στην Ευρώπη αναφέρει: «Η ρομποτική χειρουργική έχει καθιερωθεί ως ασφαλέστερος τρόπος προσέγγισης στους πεπτικούς καρκίνους. Αυτές οι επεμβάσεις καταργούν τις μεγάλες τομές στο κοιλιακό τοίχωμα, με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ