Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η περιοχή της σεισμικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται από σημαντικές τεκτονικές δομές, γεγονός που την καθιστά υψηλού δυναμικού. Από τις 24 Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας, με 85 σεισμούς άνω του μεγέθους 3 και 10 σεισμούς πάνω από 4, φτάνοντας το μέγεθος των 4,6.
Ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει την ανάγκη επιφυλακτικότητας: «Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.» Όπως αναφέρει, αύριο θα εγκατασταθούν δύο επιπλέον σταθμοί στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, ώστε να υπάρξει λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης, σημειώνοντας ότι η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα προήλθε από προηγούμενη φάση μικροσεισμικότητας εντός της Καλδέρας. Ερωτηθείς για τη συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, επισημαίνει ότι τέτοιες συσχετίσεις είναι παρακινδυνευμένες, λόγω της έλλειψης ακριβών δεδομένων από εκείνη την εποχή.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, τονίζει ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκε άμεσα και υπάρχει καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. «Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται, καθώς και ενημέρωση στον κόσμο για την κατάσταση της σεισμικής δραστηριότητας.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ