Σημαντικός κίνδυνος για την Αττική μετά τις πλημμύρες στη Βαλένθια: Πόσο αντέχει ο Κηφισός;

Σημαντικός κίνδυνος για την Αττική μετά τις πλημμύρες στη Βαλένθια: Πόσο αντέχει ο Κηφισός;

Οι ελληνικές Αρχές σε επιφυλακή λόγω φονικών πλημμυρών στην Ισπανία, ανησυχίες για τον Κηφισό. Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές μετά τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία, κυρίως στη Βαλένθια, με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Ειδικοί και τοπικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη παρόμοια κακοκαιρία στην Αττική, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα του Κηφισού να αντέξει.

Μιλώντας στο MEGA, ο Χρήστος Καραβίτης, καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, τόνισε ότι οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις έχουν επιδράσει σημαντικά στη σύγχρονη μορφή του Κηφισού. Ο Κηφισός, από ανοιχτό ποτάμιο ρεύμα, έχει μετατραπεί σε κλειστό αγωγό, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαχείριση της πλημμυρικής του παροχής.

Σύμφωνα με τον Καραβίτη, η απορροή των πλημμυρικών νερών σχεδιάστηκε με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά αν τα επίπεδα βροχόπτωσης ξεπεράσουν τον μέγιστο υπολογισμένο όγκο, τα υπάρχοντα έργα δεν θα αντέξουν. Εκτός από τη φυσική κατάσταση του ποταμού, ένα επιπλέον ζήτημα είναι η έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού για πιθανές πλημμύρες, καθώς οι διαθέσιμοι χρόνοι αντίδρασης είναι περιορισμένοι.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, καθηγητής φυσικών καταστροφών, τόνισε την ανάγκη για νέες μετρήσεις και αναθεωρημένα σχέδια, επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη προληπτικών μέτρων για την προστασία της Αττικής. Αναγνώρισε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια, απαιτώντας επενδύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού και την αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν οι πόροι για την προστασία της περιοχής.

Loading