H έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Η μερική έκλειψη ηλίου θα ξεκινήσει λίγο μετά το μεσημέρι.
Μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.
Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.
Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.
Μπορεί κανείς να παρατηρήσει την έκλειψη ηλίου στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο, ενώ από εκεί θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΑΔΕΤ.
Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει σήμερα παρατήρηση του φαινομένου, στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ.
«Στη νέα πλατεία που έχει δημιουργηθεί πίσω από το κτίριο του Αστεροσκοπείου, θα παρατηρήσουμε την μερική έκλειψη με ειδικό τηλεσκόπιο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Χρόνοι έκλειψης για την Θεσσαλονίκη:
Τι είναι η μερική έκλειψη ηλίου
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας.
Η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.
Σημειώνεται πως το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28 – 29 Οκτωβρίου.
Δείτε επίσης: «Ματωμένο φεγγάρι»: Μοναδικές εικόνες από την ολική έκλειψη της Σελήνης