Σήμερα το βράδυ η «Μπλε Σούπερ Σελήνη» – Πώς εξηγείται το μοναδικό φαινόμενο
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σήμερα το βράδυ η «Μπλε Σούπερ Σελήνη» – Πώς εξηγείται το μοναδικό φαινόμενο

Με την «Μπλε Σούπερ Σελήνη» θα φωτιστεί ο αυγουστιάτικος ουρανός, με το φαινόμενο να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Αν απόψε στρέψουμε το βλέμμα μας στον αυγουστιάτικο ουρανό θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε το πλήρες “φεγγάρι του Οξύρυγχου” το οποίο δεν είναι άλλο από τη “Μπλε Σούπερ Σελήνη” που αναμένεται να προσφέρει μαγευτικές εικόνες, ειδικά για τους λάτρεις της φωτογραφίας και της αστρονομίας.

Τι είναι η “Σούπερ Σελήνη”

Ο όρος “Σούπερ Σελήνη” αναφέρεται, σύμφωνα με το ΒΒC, στην πανσέληνο που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το κανονικό – έως και 15% φωτεινότερη και 30% μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες πανσελήνους.

Τι είναι η “Μπλε Σελήνη”

Πίσω από το όνομα “Μπλε Σελήνη”, κρύβεται περισσότερη ιστορία από όση φανταζόμαστε. Υπάρχουν δύο ορισμοί για τη “Μπλε Σελήνη”.

Ο πρώτος περιγράφει την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει συνολικά τέσσερις πανσελήνους. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δύο έως τρία χρόνια.

Χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρώσει η Γη την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο και η Σελήνη χρειάζεται 29,5 ημέρες για να ολοκληρώσει έναν κύκλο γύρω από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι 12 πλήρεις κύκλοι της Σελήνης γύρω από τη Γη διαρκούν 354 ημέρες, λιγότερο δηλαδή από τις 365 ημέρες (ή 366 ημέρες κατά τη διάρκεια δίσεκτου έτους) του ημερολογιακού μας έτους.

Καθώς τα χρονικά αυτά διαστήματα δεν ταιριάζουν απόλυτα, κάθε δύο έως τρία χρόνια έχουμε μια 13η πανσέληνο, με δύο πανσελήνους να εμφανίζονται σε έναν μόνο μήνα. Η Μπλε Σελήνη είναι η δεύτερη σπανιότερη πανσέληνος μέσα σε αυτόν τον μήνα, και η επόμενη δεν αναμένεται πριν το 2026.

Πώς θα δείτε τη “Μπλε Σούπερ Σελήνη”

Για να δείτε καλύτερα τη “Μπλε Σούπερ Σελήνη”, χρειάζεστε μια καθαρή νύχτα με ελάχιστη νέφωση, μακριά από κτίρια και φώτα δρόμου, για να έχετε την καλύτερη δυνατή θέα.

Αν και δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό για να απολαύσετε τον νυχτερινό ουρανό, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να θαυμάσετε το φεγγάρι ακόμα καλύτερα.

Το όνομα της κάθε πανσελήνου ανά μήνα

Γιατί οι μηνιαίες πανσέληνοι έχουν ονόματα; Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη Σελήνη και το φως που αυτή αντανακλά για διάφορες δραστηριότητες, όπως το κυνήγι, η φύτευση και η συγκομιδή.

Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο δίνουν διαφορετικά ονόματα σε αυτές τις πανσελήνους, ανάλογα με το τι συνέβαινε κάθε μήνα. Δείτε παρακάτω όλα τα ονόματά τους:

Ιανουάριος: Πανσέληνος του Λύκου

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι του Μεσαίωνα την ονόμαζαν Πανσέληνο του Λύκου, πιθανώς επειδή οι λύκοι ουρλιάζουν περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου λόγω έλλειψης τροφής.

Φεβρουάριος: Πανσέληνος του Χιονιού

Οι χιονισμένες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου στη Βόρεια Αμερική οδήγησαν στην ονομασία Πανσέληνος του Χιονιού. Άλλα κοινά ονόματα περιλαμβάνουν την Πανσέληνο της Καταιγίδας και την Πανσέληνο της Πείνας.

Μάρτιος: Πανσέληνος του Σκουληκιού

Η Πανσέληνος του Σκουληκιού εμφανίζεται τον Μάρτιο, στο τέλος του χειμώνα, όταν τα μικρά πλάσματα, όπως τα σκουλήκια, αρχίζουν να βγαίνουν από το έδαφος. Ονομάζεται επίσης και Πανσέληνος του Γάλακτος.

Απρίλιος: Ροζ Πανσέληνος

Απογοητευτικά, η Ροζ Πανσέληνος του Απριλίου δεν είναι στην πραγματικότητα ροζ. Ονομάστηκε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς από ροζ λουλούδια που ονομάζονται άγριο φλόξ, τα οποία ανθίζουν νωρίς την άνοιξη και εμφανίζονται σε όλη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Σε άλλους πολιτισμούς ονομάζεται επίσης Πανσέληνος του Αυγού και Πανσέληνος του Ψαριού.

Μάιος: Πανσέληνος των Λουλουδιών

Τα ανοιξιάτικα λουλούδια του Μαΐου είναι ο λόγος για το όνομα αυτής της πανσελήνου. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν την Πανσέληνο του Λαγού, την Πανσέληνο της Φύτευσης Καλαμποκιού και την Πανσέληνο του Γάλακτος.

Ιούνιος: Πανσέληνος της Φράουλας

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί της φυλής Αλγκονκουίν ονόμασαν αυτή την πανσέληνο Πανσέληνο της Φράουλας, καθώς αυτή την περίοδο μάζευαν τις φράουλες. Ονομάζεται επίσης και Πανσέληνος του Μελιού, Πανσέληνος των Ρόδων και Πανσέληνος του Υδρόμελιου.

Ιούλιος: Πανσέληνος του Ελαφιού

Αυτή είναι η εποχή που τα κέρατα του αρσενικού ελαφιού μεγαλώνουν πλήρως. Αυτή η πανσέληνος ονομάζεται επίσης Πανσέληνος της Καταιγίδας, λόγω των καλοκαιρινών καταιγίδων.

Αύγουστος: Πανσέληνος του Οξύρρυγχου

Οι φυλές στη Βόρεια Αμερική ψάρευαν οξύρρυγχο, ένα είδος ψαριού γνωστό και ως μουρούνα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ονομάζεται επίσης και Πανσέληνος των Σιτηρών.

Σεπτέμβριος: Πανσέληνος του Καλαμποκιού

Αν είναι η πλησιέστερη πανσέληνος στη φθινοπωρινή ισημερία, τότε ονομάζεται Πανσέληνος της Συγκομιδής. Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται πιθανώς Πανσέληνος του Καλαμποκιού, επειδή τότε μαζεύονται οι καλλιέργειες στο τέλος της θερινής περιόδου. Εκείνη την εποχή, η Σελήνη εμφανίζεται ιδιαίτερα φωτεινή, ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν τη συγκομιδή μέχρι αργά τη νύχτα.

Οκτώβριος: Πανσέληνος του Κυνηγιού

Αυτή είναι η περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για τους χειμερινούς μήνες και κυνηγούσαν ζώα για τροφή. Όπως και η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, έτσι και αυτή μερικές φορές ονομάζεται Πανσέληνος της Συγκομιδής. Το 2020, η πρώτη πανσέληνος του Οκτωβρίου ήταν η Πανσέληνος της Συγκομιδής και η δεύτερη ήταν μια Μπλε Σελήνη.

Νοέμβριος: Πανσέληνος του Κάστορα

Οι κάστορες συχνά αρχίζουν να χτίζουν τα φράγματά τους αυτή την εποχή, από όπου και πήρε το όνομά της. Ονομάζεται επίσης και Πανσέληνος της Πάχνης.

Δεκέμβριος: Ψυχρή Πανσέληνος

Η χειμωνιάτικη παγωνιά έδωσε το όνομα Ψυχρή Πανσέληνος στην πανσέληνο του Δεκεμβρίου. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν την Πανσέληνο της Μεγάλης Νύχτας και την Πανσέληνο της Δρυός.

Δείτε επίσης: Επιδείνωση καιρικών συνθηκών σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Loading

Play