«Σκάει» το 4ο κύμα της πανδημίας: Ανεβαίνουν τα κρούσματα, μειώνονται οι εμβολιασμοί (video)

Ως κομβικό σημείο, θεωρήθηκε η χθεσινή “επανεμφάνιση” έπειτα από πολλές εβδομάδες απουσίας, του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με δυσοίωνες επιδημιολογικές αναφορές για την Αττική, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου.

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας οτι το 99% που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

«Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για Αττική, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, τρεις περιοχές όπου παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

«Είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής», ανέφερε εχθές η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, στην Κρήτη ξεκινά από σήμερα ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο έχει  έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης “Ελευθερία”, θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στη χώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και, ειδικότερα, πάνω από 5.000.000 με μία δόση (αποτελούν το 47,7% του γενικού και το 56% του ενήλικου πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 πλήρεις εμβολιασμοί (αποτελούν το 38,2% του γενικού και το 45% του ενήλικου πληθυσμού).

Δείτε επίσης: Covid-19: Σκέψεις για «λουκέτο» με την πρώτη παραβίαση των μέτρων στις επιχειρήσεις – Θα επιβραβεύονται όσες συνεργάζονται