Σκιάθος: Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας του 1807 «ζωντάνεψε» στην εικαστική έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με τους “χολιγουντιανούς” σταρ, Γκόλντι Χον και Κερτ Ράσελ, να δίνουν λάμψη στη Σκιάθο, διοργανώθηκαν τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης στην ιερά Μόνη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νησιού των Σποράδων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε το 1807, υφάνθηκε και υψώθηκε στη Σκιάθο, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την Ελευθερία του Ελληνικού ‘Εθνους «ζωντάνεψε» και πάλι σήμερα, μέσα από την εκδήλωση των εγκαινίων.

propoli

Τότε, η πρώτη ελληνική σημαία είχε υφανθεί σ’ έναν παραδοσιακό αργαλειό με ιδιαιτέρως απλά υλικά.

Στο νησί των Σποράδων είχε καταφύγει ο ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία, Νικοτσαράς, και με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν τη Σκιάθο ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους.

Οι δυο συγκεκριμένοι σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την παρθενική ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και το λευκό σταυρό, μια πελαγίσια σημαία με λιτή αρμονία ουρανού και θάλασσας.

Το συγκεκριμένο συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου είχε παραστεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Με αυτές τις μνήμες να ξυπνούν, έγιναν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Πρώτη Σημαία», με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν παρουσία ακόμα των υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Χρυσόστομου.

Η Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση την κυβέρνηση, εστίασε στον χαιρετισμό της στα ελληνικά σύμβολα αναφέροντας ότι «εκείνο που χωρίς καμία αμφιβολία αποτυπώνει και εκφράζει με εξαιρετικά ισχυρό και εύλογο τρόπο τη συλλογική ταυτότητα και συνείδηση είναι η ελληνική σημαία. Και μάλιστα η πρώτη σημαία. Η πρωταρχική και πρωτότυπη σημαία που σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε εδώ σε αυτό το μοναστήρι το 1807. Κατά την περίοδο της μεγάλης ζύμωσης, της προετοιμασίας και της ένοπλης δράσης. Μια σημαία που με τον αυτοσχέδιο λευκό σταυρό σε γαλανό βάθος, αυθόρμητα και με πληθωρική αισθητική και συγκινησιακή αμεσότητα εξέφραζε γνήσια και πηγαία την λιτή και καθαρή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Των κυρίαρχων στοιχείων του ελληνικού τοπίου και της ελληνικής ψυχής. Τα ίδια αυτά, αναλλοίωτα και δυναμικά και πάντοτε μεστά νοημάτων και συμβολισμών στοιχεία αποτελούν την πηγή έμπνευσης της έκθεσης”.

Από την πλευρά της, η  Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη συμπλήρωσε ότι «το διαχρονικό μας σύμβολο ενέπνευσε 40 καλλιτέχνες να καταθέσουν δημιουργίες που αποτελούν παρακαταθήκες της πολιτιστικής κληρονομιάς. Να αναστοχαστούν σε ένα σύμβολο όπως είναι η σημαία μας» και στάθηκε σε τρία σημεία που πετυχαίνει η έκθεση: η σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον, η κινητοποίηση της νέας γενιάς και η ευαισθητοποίηση της και τρίτον οι συνεργασίες, οι συνέργειες, οι συμπορεύσεις. Θέλουμε αυτή τη χρόνια να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα ορόσημο για το μέλλον, γιατί το αξίζουμε».

Συμμετοχή στην έκθεση από 40 καλλιτέχνες με γαλανόλευκα έργα 

Επιπλέον, 40 καταξιωμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί παίρνουν μέρος με έργα τους στην έκθεση «Πρώτη Σημαία» για το ελληνικό σύμβολο που συνδέεται με τη Σκιάθο και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι σημαίες των εικαστικών που μετέχουν, έργα που στον μεγαλύτερό τους βαθμό δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, εγκαθίστανται στον εξωτερικό και ειδικά στον εσωτερικό χώρο της Μονής.

Από σήμερα που έγιναν τα εγκαίνια και σταδιακά μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, οι 40 χειροποίητες σημαίες της έκθεσης θα περιμένουν τους επισκέπτες για να τις εξερευνήσουν.

Η έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Σκιάθου είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» , σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τέλος, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας συνεχάρη όσους πήραν μέρος για την υλοποίηση της έκθεσης και συμπλήρωσε πως η “απλότητα της πρώτης γαλανόλευκης ήταν ευθέως ανάλογη προς τον μόχθο των ανωνύμων που την ύφαιναν στον αργαλειό τους”.

Δείτε επίσης: Μπακογιάννης: “Ανίερη πράξη η βεβήλωση του μνημείου του Νεκτάριου Σάββα” (pic)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading