Ανακαλύψτε τους τρόπους που τα προσωπικά σας δεδομένα καταλήγουν στο σκοτεινό διαδίκτυο και πώς να τα διατηρήσετε ασφαλή. Διευθύνσεις email και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες 4.239 Βρετανών, Ευρωπαίων, Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών πολιτικών καθώς και Αμερικανών πολιτικών υπαλλήλων έχουν διαρρεύσει σε αγορές του σκοτεινού διαδικτύου (dark web), όπου τα δεδομένα αγοράζονται και πωλούνται παράνομα. Ο Φιλ Μανκάστερ από την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET εξηγεί ότι, πολλοί χρήστες έκαναν διαδικτυακές εγγραφές με την επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, εισάγοντας Προσωπικά Αναγνωριστικά στοιχεία (PII). Στη συνέχεια, τα συστήματα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών παραβιάστηκαν από κυβερνοεγκληματίες, που διέδωσαν ή πούλησαν τα δεδομένα σε άλλους φορείς απειλών στο dark web.
Αυτό δεν περιορίζεται στους πολιτικούς ή σε δημόσια πρόσωπα και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμη και αν είναι προσεκτικός. Το σκοτεινό διαδίκτυο, παρά την επικρατούσα αντίληψη, δεν είναι εξ ολοκλήρου παράνομο και δεν περιορίζεται στους κυβερνοεγκληματίες. Είναι μέρος του διαδικτύου που δεν καταχωρείται από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, προσφέροντας ανωνυμία στους χρήστες.
Η σημερινή οικονομία του κυβερνοεγκλήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σκοτεινό διαδίκτυο, με πολλές πλατφόρμες που επιτρέπουν την αγορά και πώληση κλεμμένων δεδομένων και εργαλείων hacking. Έρευνες της Proton και της Constella Intelligence αποκάλυψαν ότι τα δύο πέμπτα (40%) των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολιτικών ήταν εκτεθειμένα στο σκοτεινό διαδίκτυο, και περίπου 700 από αυτά περιλάμβαναν κωδικούς πρόσβασης αποθηκευμένους σε απλό κείμενο.
Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα δεδομένα μας μπορεί να καταλήξουν σε φόρουμ στο σκοτεινό διαδίκτυο, όπως παραβιάσεις δεδομένων οργανισμών, επιθέσεις phishing, credential stuffing και κακόβουλο λογισμικό που κλέβει προσωπικές πληροφορίες.