Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», ώστε να καλυφθεί έως και το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Τιμές ρεύματος: Παίρνουμε εξαίρεση σε ότι ισχύει στην Ευρώπη
–«Βάζουμε πλαφόν στις τιμές ηλεκτροπαραγωγής, το πλεόνασμα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», σημείωσε ο Σκρέκας και ανέφερε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ότι «από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά. Ειδικά για ΜμΕ μέχρι 35kVA επίσης κατά 80%, ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ληφθούν ειδικά μέτρα».
–«Είναι μόνιμη λύση η στήριξη και τα επιδόματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Υπουργός. Όχι, λύση είναι οι ΑΠΕ, τόνισε, αναφέροντας ότι ήδη το 40% της κατανάλωσης καλύπτεται από ΑΠΕ, 42% από φωτοβολταϊκά και αιολικά και 8% από υδροηλεκτρικά.
–«Στην παρούσα κυβερνητική θητεία έχουν ήδη εγκατασταθεί 5000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χώρα εξοικονόμησε έτσι 1,2 δις ευρώ σε κόστος φυσικού αερίου. Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί αντίστοιχες μονάδες ΑΠΕ, η εξοικονόμηση πόρων θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς επί της προηγούμενης κυβέρνησης ο ρυθμός ήταν χαμηλός» ανέφερε ο κ. Υπουργός προσθέτοντας ότι: «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτικές για κατασκευή ή μη ΑΠΕ επηρεάζει εν τέλει τη τσέπη των πολιτών, μέσα από την εξοικονόμηση πόρων από το κόστος των καυσίμων που τα αντικαθιστούν στο ενεργειακό μίγμα»
Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας είναι 7η παγκοσμίως στις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ (αιολικών φωτοβολταϊκών) και ότι υπάρχουν πλέον ώρες μέσα στην ημέρα «που καλύπτουμε όλες τις ενέργειες με παραγωγή από ΑΠΕ», σημειώνοντας ότι «με περισσότερες ΑΠΕ θα καλύπτουμε περισσότερες ώρες και μόνον συμπληρωματικά με φυσικό αέριο τις ώρες που δεν υπάρχει επάρκεια».
–«Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι» ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΝ και τόνισε ότι «το παρόν ΕΣΕΚ έχει στόχο 20GW από ΑΠΕ το 2030 αλλά η Ελλάδα θα πιάσει αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, δηλαδή το 2026 ή το 2027 το αργότερο», αναφέροντας ότι «στα 4 επόμενα χρόνια θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 6000MW».
Εξοικονομώ στις κατοικίες
Το Νέο Εξοικονομώ σημαίνει μείωση κατανάλωσης ρεύματος και παράλληλα στηρίζεται και η εγχώρια βιομηχανία, με έργα μηχανικού και τοπική προστιθέμενη αξία, τόνισε ο Υπουργός ΠΕΝ, σημειώνοντας ότι «σε συνεργασία με το ΤΕΕ αλλάξαμε το Εξοικονομώ», ώστε να υπάρξει αξιολόγηση στην εξοικονόμηση σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Οφείλουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, με μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους πιο αδύνατους», τόνισε ο κ. ΥΠΕΝ.
Ο Κώστας Σκρέκας είπε ακόμη ότι «το Νέο Εξοικονομώ τρέχει με 630 εκατ. προϋπολογισμό, με εκτίμηση 1 δις ευρώ κινητοποιούμενων πόρων» και σημείωσε ότι «ήδη υπάρχουν πάνω από 40 χιλιάδες ενταγμένες και άλλες τόσες επιλαχούσες κατοικίες», ανακοινώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό, ώστε όλοι, ή σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα».
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Πλήρως εμβολιασμένοι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι