Σκρέκας: Καμία αισχροκέρδεια από τη ΔΕΗ

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι “η ΔΕΗ δεν αισχροκερδεί” – Απαντήσεις έδωσε στις σχετικές αναφορές του τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακόμη και όταν οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος ήταν χαμηλές πέρυσι τον Ιούνιο, η ΔΕΗ το κέρδος που αποκόμιζε από την αγορά της προμήθειας, ισοσκέλιζε τις απώλειες από τον κλάδο της παραγωγής.

propoli

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το καθαρό κέρδος της επιχείρησης ανά νοικοκυριό ισοδυναμεί με 30 λεπτά του ευρώ.

“Θέλουμε η ΔΕΗ να είναι κερδοφόρος διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υλοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Η τιμή του φυσικού αερίου έξι μήνες πριν ήταν στα 15 με 20 ευρώ/MWh ενώ σήμερα έχει διπλασιαστεί στα 30 με 35 ευρώ/MWh. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα 20 ευρώ/τόνο το 2019 έχουν σήμερα εκτιναχθεί κοντά στα 60 ευρώ/τόνος, εκτοξεύοντας το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής στα 120 ευρώ/MWh“, τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ Σκρέκας, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παρουσιάζει την ίδια και ακόμη καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με την ώριμη και ανταγωνιστική αγορά της Ιταλίας, όπου οι τιμές τις προηγούμενες ημέρες ήταν ως επί το πλείστον ακριβότερες.

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τα κόστη είναι να αντικαταστήσουμε την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα με ΑΠΕ”, τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκαν έως και στο 1/4 του κόστους που εμφανίζουν οι λιγνίτες.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αφορούσε στην ενημέρωση της βουλής για τις νέες συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου και μαζούτ της ΔΕΗ για το έτος 2021.

Δείτε επίσης: ΔΕΗ: 4 τουλάχιστον προσφορές Αναμένονται για τον ΔΕΔΔΗΕ

Loading