Σκυλακάκης: «Έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος»

Τι είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε στον Realfm 97,8 και είπε ότι «για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος δεν έχουμε καμία ανησυχία».

propoli

Αρχικά είπε πως «στο τελευταίο τρίμηνο του έτους από την εικόνα που έχουμε από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν έχει αλλάξει από τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο. Είναι μια εικόνα συνέχισης της κατανάλωσης και της καλής πορείας».

«Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα έχουμε μία επίπτωση από την αύξηση των διεθνών τιμών στους ρυθμούς ανάπτυξης γιατί όποτε αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των καυσίμων μειώνεται ο πλούτος όλων μας» υποστήριξε.

«Έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος»

«Έχουμε ένα κράτος που δίνει 97 δισ. ευρώ δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης και 57 δισ. ευρώ κοινωνικές δαπάνες. Έχουμε δηλαδή ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και αυτό το γεγονός είναι μια ασπίδα που υπάρχει για την αύξηση των τιμών τον τελευταίο καιρό.

Η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά από τα φαινόμενα του πληθωρισμού που πιστεύουμε ότι θα είναι παροδικά και θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων μετά το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2022».

Όπως τόνισε «δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι οι αυξήσεις σε μια πραγματικότητα και για όσο καιρό υπάρχουν, όσο και να παρεμβαίνεις ένα κομμάτι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Και η δική μας παρέμβαση είναι απλώς μετάθεση στο μέλλον. Δηλαδή τη ζημιά την μαθαίνουμε όταν αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων. Αυτή τη ζημιά την κάνουμε λιγότερο έντονη μεταθέτοντας ένα κομμάτι της στο μέλλον.

Από έλλειμμα αυτή τη στιγμή δαπανούμε. Και το έλλειμμα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα που το πληρώνεις με μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Ελπίζουμε ότι οι πληρωμές θα γίνονται από ανάπτυξη, άρα δεν θα τις καταλαβαίνει ο κόσμος, αλλά δεν έχουμε την ευχέρεια όταν μια ζημιά έρχεται, να την μεταθέτουμε όλη στο μέλλον».

Στη συνέχεια μίλησε και για τις επενδύσεις και αναφέρθηκε στο αν θα σταματήσουν ή θα μειωθούν λόγω του κορονοϊού, είπε ότι «οι επενδύσεις δεν επηρεάζονται από το 4ο κύμα της πανδημίας γιατί η εικόνα που έχουμε είναι μίας αποσύνδεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων από τις υγειονομικές επιπτώσεις».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως «κλείνουμε τώρα τη συμφωνία για να απελευθερωθεί το κομμάτι των δανείων. Ήδη τα πρώτα μεγάλα έργα – άνοιξε για παράδειγμα το Εξοικονομώ που είναι επιδότηση ιδιωτικών επενδύσεων των νοικοκυριών προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε, είναι η ταχεία μετάβαση στις ΑΠΕ. Όσο καιρό εξαρτώμεθα από εισαγόμενα καύσιμα, τα καύσιμα αυτά για λόγους που κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει στην Ελλάδα, θα υπάρχουν περίοδοι που θα ανεβαίνουν.

Δεν μπορούμε εμείς να καθορίσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου αν υπάρχει μια μεγάλη άνοδος διεθνώς. Ούτε μπορούμε να καθορίσουμε τις τιμές του πετρελαίου. Συνεπώς η αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ είναι η μόνη οδός για το μέλλον».

Ερωτώμενος για τις μεταβιβάσεις και αν θα υπάρξει παράταση έτσι ώστε να μη γίνουν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, είπε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα και θα αντιδράσουμε. Πολύ σύντομα όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα πούμε τι ακριβώς θα συμβεί.

Η παράταση θα κατευθύνεται προς σε κάτι που θα διευκολύνει τεχνικά το πρόβλημα και όχι να αλλάζει την ουσία της πολιτικής. Δική μου παρατήρηση είναι ότι οι καινούριες αντικειμενικές αξίες είναι μια πραγματικότητα και έστω και μετά από κάποιο διάστημα θα εφαρμοστούν. Περιλαμβάνουν την πραγματική αύξηση της αξίας των περιουσιών πάρα πολλών ανθρώπων. Αυτή είναι η θετική πτυχή. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία των περιουσιών».

Δείτε επίσης: Φίλης για παρουσία Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: Του τρέχει ο φιλελευθερισμός από τα ράσα

Loading