Συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το υπουργείο και η κυβέρνηση προκειμένου να οργανώσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα στη βάση ενεργητικών και πρωτοποριακών προγραμμάτων για όλες τις κατηγορίες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ταυτοχρόνως, επιδιώκουμε την μέγιστη διαφάνεια στην αξιοποίηση κάθε ευρώ των φορολογούμενων, τα οποία στηρίζουν ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος, ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στη Βουλή.
Η κυρία Ζαχαράκη παρουσίασε στην ολομέλεια το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα και προβλέπει μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας σε σπίτια και εργασιακούς χώρους ΑΜΕΑ, και την διασφάλιση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία, δηλώνοντας ότι σύντομα θα προκύψουν νέοι ωφελούμενοι με κλήρωση από τις υπάρχουσες εγκεκριμένες αιτήσεις. Όπως τόνισε, οι ωφελούμενοι της πιλοτικής φάσης ανέρχονται ήδη σε 1.300, με στόχο να φτάσουν τους 1.800. Η υπουργός επισήμανε ότι η συνέχιση του προγράμματος θα διασφαλιστεί έως το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόγραμμα ανακαινίσεων κατοικιών ΑΜΕΑ
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν το πιλοτικό πρόγραμμα ανακαινίσεων σε σπίτια και εργασιακούς χώρους ατόμων με αναπηρία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας. Διευρύνουμε το πεδίο των επιλέξιμων δικαιούχων, επιτρέποντας σε άτομα με κινητική αναπηρία, προβλήματα όρασης ή ακοής να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης, ακόμα κι αν δεν έχουν εγγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας. Η υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά θα ενταχθούν δημόσια κτίρια στο πρόγραμμα, εκτός από τις ιδιωτικές κατοικίες.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο θα αφορά 200 συμπολίτες μας. Η ρύθμιση προβλέπει την δυνατότητα στους άνεργους να εγγραφούν στη ΔΥΠΑ και να έχουν πρόσβαση στο εξειδικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης.
Το πρόγραμμα Αθηνά, σύμφωνα με την υπουργό, θα παρακολουθείται από το Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία και θα δημιουργήσει ένα κοινό ολιστικό παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2025 σε τουλάχιστον 90 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Προπληρωμένη κάρτα για την καταβολή του 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα εφαρμοστεί από τα μέσα Μαρτίου. Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας στην καταβολή επιδομάτων και την αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης των ευάλωτων συμπολιτών.
Η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι οι ενεργητικές πολιτικές και τα πιλοτικά προγράμματα ανοίγουν περισσότερες προοπτικές για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, από την ίδρυσή του τον Ιούλιο του 2023, έχει επισημάνει την αυξημένη διοικητική υποδομή και τον προϋπολογισμό του, με σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 70 νέα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους ηλικίας 15-26 ετών, καθώς και προγράμματα που αφορούν την πρώιμη παρέμβαση και την αύξηση του προϋπολογισμού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
Συνολικά, το νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί για την υποστήριξη της κοινωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ