Κοσμοσυρροή αναμένεται και φέτος στο Ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο.
«Μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω του COVID το νησί είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του και να ζήσει από κοντά τις μοναδικές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα» δηλώνει στην ΕΡΤ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Πάτμου, κ. Νίκος Κουτούζος.
Προσθέτει δε πως «όσα καταλύματα δήλωσαν ότι θα ανοίξουν λόγω των εορτών του Πάσχα έχουν ήδη πληρότητα 100%». Οι προσκυνητές που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο στο νησί της Πάτμου, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τελετές και δρώμενα που ανάγονται στα χρόνια του Βυζαντίου και επιβιώνουν αναλλοίωτα στον κύκλο του Ορθόδοξου εκκλησιαστικού χρόνου.
Οι ετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι βρίσκουν τους κατοίκους σε κινητικότητα. Στα μοναστήρια και στις εκκλησίες το «Ανάστα ο Θεός» η το «πρώτο Ανάστα», που εδώ – προσέξτε όσοι δεν το γνωρίζετε – δεν συνοδεύεται με το χτύπημα των στασιδιών όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, προετοιμάζει τους πιστούς για το γεγονός της λαμπρόφορης Ανάστασης.
Στις ενορίες μετά το «Χριστός Ανέστη» τα αυτοσχέδια μέχρι πριν λίγα χρόνια « βαρελότα» με τις πολύχρωμες φωτοβολίδες θα δώσουν το δικό τους τόνο. Την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης ο Ηγούμενος της Μονής του Θεολόγου θα προσφέρει τα κόκκινα αυγά.
Το ίδιο και στα Γυναικεία μοναστήρια και στις ενορίες . Στον αγροτικό οικισμό Κάμπος κατά το έθιμο προσφέρεται καφές με τις Πατμιακές μοναδικές πίττες από φρέσκα αυγά, τυριά και μυτζήθρες. Την του Πάσχα στην πλατεία του λιμανιού της Σκάλας, ο Δήμος Πάτμου, πολιτιστικοί Σύλλογοι και τουριστικοί φορείς του νησιού, προσφέρουν στους επισκέπτες ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, τυρόπιττες και ένα εντυπωσιακό θέαμα με ντόπιους παραδοσιακούς χορούς όπως ο «Σιανός», τον οποίο χορεύουν οι κοπέλες ντυμένες την βαρύτιμη και ξεχωριστή Πατμιακή φορεσιά, κατάλοιπο και αυτή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκε το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων