Solidarity Now: «Δεν υπήρξε προληπτική ενημέρωση στα Κέντρα Φιλοξενίας για τον κορονοϊό»
EUROKINISSI @ Μ. Καραγιάννης

Solidarity Now: «Δεν υπήρξε προληπτική ενημέρωση στα Κέντρα Φιλοξενίας για τον κορονοϊό»

Για τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί στα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων μίλησε εκτενώς ο υπεύθυνος Συνηγορίας της ΜΚΟ Solidarity Now, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

Συγκεκριμένα το στέλεχος της Οργάνωσης τόνισε ότι για τα Κέντρα Φιλοξενίας πάρθηκαν αυστηρά και σκληρά μέτρα εγκλεισμού, χωρίς ωστόσο να εφοδιαστούν οι μετανάστες με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, δομές στις οποίες δραστηριοποιείται η Solidarity Now.  

«Όπως γνωρίζεται οι δύο δομές έχουν μπει σε υγειονομικό περιορισμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν και μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό των δύο camps, με ειδικούς χώρους για τα κρούσματα, ατομικά μέτρα προστασίας για τους υπαλλήλους και όσους βρίσκονται κοντά τους, ενώ η είσοδος και η έξοδος ελέγχεται. Αυτοί που μπαίνουν είναι μόνο το catering και οι αρχές όπως ο ΕΟΔΥ κτλ» τόνισε αρχικά ο κ. Παπαγιαννάκης.

Και αναφορικά με αυτούς που ρωτούν «που είναι τώρα οι ΜΚΟ να προστατεύσουν τα κέντρα φιλοξενίας από την εξάπλωση του κορονοϊού» απαντά: «Σε αυτούς που το λένε αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας δεν ανήκει στις ΜΚΟ, αλλά στην Πολιτεία, στον ΕΟΔΥ, στην αστυνομία, στις αρχές γενικώς. Υπάρχει το σχέδιο «Αγνοδίκη» το οποίο έχει ανακοινώσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό την ευθύνη του γενικού γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Λογοθέτη και σε αυτά τα κέντρα έχει μπει ήδη σε εφαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Οργανώσεις βρίσκονται εκεί που τους λένε να βρίσκονται και όταν τους λένε να φύγουν, φεύγουν. Εδώ να σημειώσω βέβαια, ότι οι δικοί μας συνάδελφοι, παρόλο που το κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα μπήκε σε καραντίνα, βοήθησαν και τον ΕΟΔΥ και τον ΔΟΜ ώστε να εντοπιστούν τα ασυνόδευτα ανήλικα».

Για το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Solidarity Now που αφορά την παιδική προστασία και την οικογενειακή υποστήριξη σε συνεργασία με τη Unicef και τον ΔΟΜ Ελλάδας, ο υπεύθυνος Συνηγορίας της ΜΚΟ υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολλά προγράμματα που εφαρμόζονται για παιδιά και μητέρες, αλλά πέρα από αυτά δόθηκε βοήθεια και όταν σταμάτησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Διότι με το κλείσιμο των σχολείων, επηρεάστηκαν όλων των ειδών τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ειδικά στην Μαλακάσα επίσης, μας ζητήθηκε βοήθεια για τον εντοπισμό των ασυνόδευτων παιδιών, με τα οποία οι δικοί μας συνάδελφοι είχαν πολύ καλή επαφή, πράγμα που έγινε, καταγράφοντας παράλληλα και τις ανάγκες τους. Ξέρετε τα ασυνόδευτα παιδιά, όταν συγκεντρώνονται σε χώρους που δεν υπάρχει φύλαξη είναι ολομόναχα, οπότε εν μέσω του πανικού θα μπορούσε να υπάρξει αβλεψία. Οι συνάδελφοί λοιπόν, τα εντόπισαν και βοήθησαν στην καταγραφή τους αλλά και στην παροχή βοήθειας που είναι αναγκαία».

Για το γενικότερο σχέδιο που έχει καταρτιστεί από την κυβέρνηση για την προστασία μεταναστών και προσφύγων, ο Λ. Παπαγιαννάκης σημείωσε ότι «το σχέδιο όπως έχει ανακοινώσει και ο υπουργός είναι πιο αστείο από αυτό που αφορά τον γενικό πληθυσμό. Επί της ουσίας πρόκειται για αποκλεισμό σε χώρο που ήδη υπάρχει. Τώρα βέβαια, μπορεί κάποιος να πει ότι υπήρχαν μετανάστες που πάνω στον πανικό τους επιχείρησαν να φύγουν. Όταν όμως σε ένα κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο ξαφνικά μαζεύεις τον κόσμο και του λες «παιδιά το μαγαζί κλείνει» και εμφανίζονται κάποιοι τύποι με στολές αστροναύτη και σου τονίζουν ότι «δεν ξαναβγαίνεις» συγγνώμη αλλά και εγώ θα είχα πανικοβληθεί. Ειδικά αν δεν καταλάβαινα τη γλώσσα και τι θέλουν να μου πουν. Για να ρυθμιστεί αυτό, πήρε χρόνο. Από τη στιγμή που έγινε, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Να θυμίσω δε, ότι στα σημεία όπου δεν είχε γίνει η κατάλληλη ενημέρωση, με την ύπαρξη ευάλωτων ομάδων όπως στους καταυλισμούς των Ρομά π.χ. και ξαφνικά εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού ήταν λογικό να φοβηθούν και να τρομάξουν οι άνθρωποι.

Ειδικά όταν δεν έχουν αντίληψη του τι γίνεται, όταν δεν υπάρχει κάποιος να τους εξηγήσει με σαφήνεια τι πρέπει να κάνουν, όταν δεν ξέρουν τους όρους, όταν δεν έχουν ξαναδιαχειριστεί ποτέ ανάλογο θέμα, μπορεί να συμβεί. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις ανυπακοής, αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακόμη και συνδημότες μας οι οποίοι κατεργάζονται σχεδίων για να μπορέσουν να φύγουν το Πάσχα. Πάντα σε έναν μεγάλο πληθυσμό θα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι κανόνες».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για το «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού εντός των κέντρων φιλοξενίας πάρθηκαν έγκαιρα και ήταν επαρκή το στέλεχος της ΜΚΟ εξήγησε ότι «για τα κέντρα είχε δηλωθεί ότι θα είναι πιο αυστηρά τα μέτρα και υπήρχε και ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο. Είχε ανακοινωθεί, ότι εφόσον παρουσιαστεί κρούσμα θα γίνει lockdown. Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε προληπτική ενημέρωση, δεν έγινε προληπτική προετοιμασία, αν και σε κάποια κέντρα όπως μπορώ να γνωρίζω δημιουργήθηκαν χώροι για την καραντίνα πριν προκύψουν τα κρούσματα. Γενικώς ωστόσο σε επίπεδο μέτρων εγώ διαφωνώ. Διότι είναι σαν να λες σε αυτούς τους ανθρώπους «κλείνω το κέντρο, και αν υπάρξει κρούσμα θα το περιορίσω εδώ μέσα». Μου θυμίζει λίγο την λογική της ανοσίας της αγέλης. Σα να το αφήνεις να σκάσει μέσα στο κέντρο και από εκεί και πέρα βλέπουμε.

Βεβαίως πρέπει να πούμε ότι σε τέτοιου είδους δομές, όπως και σε άλλες π.χ. για τους άστεγους ακούσαμε την δεύτερη εβδομάδα της Πανδημίας. Στη συνέχεια έγινε και διαχωρισμός ανάμεσα στα κρούσματα. Πέρασε αρκετός καιρός ώστε να παρουσιάζουμε όλα τα κρούσματα και μετά να γίνεται μια εξειδίκευση. Θα θυμίσω ότι είχαμε και άλλα ατυχή περιστατικά. Αυτά που ανακοινώνονταν ότι έχουμε «χ» αριθμό κρουσμάτων αλλά τα 20 είναι σε καταυλισμό Ρομά, άρα πάμε καλά κοκ. Το κύριο και βασικό είναι ότι σε αυτές τις δομές δεν υπήρχε προληπτική προετοιμασία».

Μιλώντας για τα κρούσματα που βρέθηκαν στο Κέντρο της Ριτσώνας είπε: «Από όσο γνωρίζω ο ασθενής μηδέν κόλλησε στο νοσοκομείο, όπως και πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες μας. Ωστόσο αυτό δεν έχει σημασία και δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η συζήτηση. Η ερώτηση είναι: «Άραγε τα μέτρα προστασίας αφορούν όλο τον κόσμο και με τον ίδιο τρόπο; Στον ίδιο τόπο; Εμένα η δική μου η αίσθηση είναι ότι δεν αφορούν όλο τον κόσμο. Κατά την άποψή μου υπήρξε διαφορετική διαχείριση, ανάλογα με την ομάδα που αφορούσε. Και αυτό έχει να κάνει και με τις δυνατότητες που είχαμε για να τους καλύψουμε. Βρέθηκαν κάποιες λύσεις που ελπίζω να είναι μόνιμες, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι εννοούμε προστασία της Δημόσιας Υγείας και ποιους αφορά. Δεν μπορεί να μην τους καλύπτει όλους. Διότι αν μείνει κάποιος ακάλυπτος καταρχάς κινδυνεύει ο ίδιος και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι».

Αναφορικά με το αν έχουν δοθεί μάσκες και γάντια στα κέντρα φιλοξενίας είπε: «Σίγουρα έχουν δοθεί για το προσωπικό. Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από όσο έχω εικόνα, πριν από πέντε – έξι μέρες δεν δόθηκαν. Υπάρχει μια συζήτηση προκειμένου να καλύψουμε όποια κέντρα μπορούμε, ωστόσο δεν υπάρχει κάλυψη στον βαθμό που πρέπει ούτε σε μάσκες, ούτε σε γάντια, ούτε σε αντισηπτικά».

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη στον Flash 99,4:

Loading

Play