Μελέτη για την επείγουσα αποκατάσταση και στερέωση των πέτρινων γεφυριών Χάτσιου και Κοβάτσαινας στην περιοχή του Τσεπελόβου συνέταξε και ενέκρινε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία.
Τα δύο γεφύρια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία του χειμώνα που πέρασε και επείγουν οι παρεμβάσεις για να μην κινδυνεύσει η στατικότητά τους.
Επόμενο, άμεσο βήμα θα είναι η διάθεση πίστωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τον δήμο και την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για την υλοποίηση του έργου.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, απάντησε στην αναφορά που είχε καταθέσει για αυτά τα δύο γεφύρια ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Στην απάντηση αναφέρεται η αυτοψία αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού της Υπηρεσίας στα δύο γεφύρια, η σύνταξη μελέτης και η εκτέλεση του έργου με πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και παλιότερες εργασίες που έγιναν σε άλλα γεφύρια του Ζαγορίου.
Ωστόσο, την ώρα που ο Δήμος Ζαγορίου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζουν πολλά πέτρινα γεφύρια της περιοχής, σε σχετική ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «επίδοξους χρυσοθήρες, οι οποίοι κατά καιρούς προκαλούν ζημιές αναζητώντας θησαυρούς στα βάθρα ή στο σώμα των γεφυριών».
Σύμφωνα με τον Δήμο Ζαγορίου, το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, που χρηματοδοτήθηκε το 1748 από τον άρχοντα του Μονοδενδρίου, Αλέξη Μίσιο. Το γεφύρι ενώνει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και αποτελεί συνέχεια της Σκάλας του Βραδέτου. Άγνωστοι ξήλωσαν, από την πλευρά του Κουκουλίου, πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, προφανώς, για να βρουν κάτι πολύτιμο.
Αυτή η «επέμβαση» εκτιμάται ότι έγινε το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή, 27 Μαϊου, κατά την επίσκεψη του δημοτικού συμβούλου Ηλία Ράπτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον δήμαρχο, Βασίλη Σπύρου. Για το γεγονός ενημερώθηκε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Οι πέτρες έχουν επανατοποθετηθεί πρόχειρα στο σημείο από όπου ξηλώθηκαν και είναι άγνωστο εάν βρήκαν κάτι εκείνοι που έψαχναν για λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Το περιστατικό, το οποίο ο δήμος καταδικάζει, έρχεται να προστεθεί σε σειρά παλιότερων, με αγνώστους να σκάβουν στα βάθρα γεφυριών ή και στο σώμα τους, προξενώντας σοβαρές ζημιές σε αυτά τα μνημεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ