Επανεμφανίστηκε η αιθαλομίχλη – Κόκκινο χτύπησαν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων την Κυριακή σε αρκετές περιοχές.
Οι ωριαίες τιμές ήταν από 4 έως 6 φορές πάνω από τον ημερήσιο όρο – ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο- ενώ σε περιοχές της Βόρειας Αττικής… εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 130 μικρογραμμάρια.
Την ίδια ώρα στον κεντρικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, εξειδικευμένες μετρήσεις έδειξαν ότι ένα σημαντικό τμήμα τους (15%-20%) αποτελείται από αιθάλη, δηλ. κάπνα – επιβλαβή σωματίδια άνθρακα που προέρχονται από ατελείς καύσεις.
Επισημαίνεται ότι ακόμη και σε μέτριες συγκεντρώσεις, τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ευπαθή άτομα.
Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Μιχαλόπουλος, η καύση βιομάζας σε τζάκια και σόμπες στο κέντρο της Αθήνας ευθύνεται για το 30% των χειμερινών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, αφού η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τους συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα και την πρόκληση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων.
Με τον χειμώνα να έχει κάνει για τα καλά αισθητή την παρουσία του, άρχισαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, να εμφανίζονται αυξημένα επίπεδα λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 (δηλ. με μέγεθος κάτω των 2,5 μικρομέτρων). Και αυτές οι τιμές δεν απεικονίζουν την πλήρη εικόνα του προβλήματος, μιας και οι πρόσφατες βροχές και οι δυνατοί άνεμοι έσωσαν την παρτίδα.
Συστάσεις για την αιθαλομίχλη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες
Οι συγκεντρώσεις αυτές, αν και είναι κάτω από το όριο «συναγερμού», μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες.
Στις ομάδες αυτές ανήκουν κυρίως παιδιά και ενήλικες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς καθώς και οι ηλικιωμένοι.
Συνίσταται στις ομάδες αυτές να περιορίζουν τις εξωτερικές μετακινήσεις και την έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Οι πάσχοντες από άσθμα, εφόσον έχουν εντονότερα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσουν με το θεράποντα γιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας στη φαρμακευτική αγωγή.
Συμπτώματα που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ενόχληση στα μάτια, βήχας, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό κατά την παραμονή σε εξωτερικό χώρο.
Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες, αυτή την εποχή που λειτουργούν τα τζάκια στα περισσότερα σπίτια. Ειδικά τις βραδινές ώρες, σε πολλές περιοχές είναι έντονη η μυρωδιά της κάπνας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα. Ιδιαίτερα τα λεγόμενα νανοσωματίδια (με διάμετρο από 2,5 μικρομέτρα και κάτω) διεισδύουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Δείτε επίσης: Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη «εμφάνιση» μετά την εισαγγελική παρέμβαση (vid)
- Η μαγική γιορτή του Μύλου των Ξωτικών στα Τρίκαλα με θέμα τις γάτες
- Το πολύτιμο μετάλλιο της ζωής από τους διασωθέντες του ιστιοφόρου στο Πολεμικό Ναυτικό
- Ταμπού: Αποκαλύπτεται η ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου
- Νυχτερινή ρωσική επίθεση με drones πλήττει το Κίεβο
- Κάνααν: Μια καθημερινή ανασκόπηση με τον Φαλ και τον ΜακΚίσικ