Ποιες περιοχές της Ελλάδας εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» για την έλλειψη νερού, ακόμη και πόσιμου.
Η αρχή έγινε από τη μεγάλη ξηρασία του 2022 στην Ευρώπη, με το Eurasia Group να αναφέρει ότι το 2023 η οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο λόγω της λειψυδρίας.
Εδώ και αρκετά χρόνια βέβαια υπήρξαν προβλέψεις για έλλειψη νερού στην Ελλάδα με την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος να αναφέρει το 2011 ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ερημοποιηθεί το 40% της ελληνικής επικράτειας μέχρι το 2100 κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.
Όπως σημειώνεται στα «Νέα», το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται φέτος στη Θεσσαλία.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η στάθμη του νερού της λίμνης Πλαστήρα ήταν χαμηλότερη κατά 1,80 μέτρα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα δεν έβρεξε καθόλου. Μπορεί μέσα στο Μάρτιο να υπήρξαν μερικές βροχοπτώσεις ωστόσο δεν άλλαξε κάτι δραματικά.
Η κατάσταση έχει εντείνει την αγωνία των παραγωγών, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.
Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη στους καλλιεργητές σιταριού και κριθαριού καθώς τα φυτά έχουν ήδη μεγαλώσει, λόγω του ήπιου χειμώνα, και έχουν ανάγκη από νερό.
Τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θράκη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ανομβρία, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, έχει σπάσει ρεκόρ ο αριθμός ημερών με υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την εποχή.
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και στην Ανατολική Κρήτη, καθώς η ανομβρία έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού στα φράγματά της.
«Παίζει» ο περιορισμός της κατανάλωσης σε ορισμένες περιοχές
Πολύ δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά και στη Χίο, την ώρα που αναμένονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η Χίος αφού στη νότια πλευρά αλλά και στα βορειοδυτικά στη Βολισσό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
«Για πρώτη χρονιά ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε 30 πόντους νερού, όταν τις άλλες χρονιές είχαμε κατά μέσο όρο 60-80 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βρέξει καθόλου και πως όσα επιφανειακά νερά είχαμε για να γεμίσουν οι λιμνοδεξαμενές και οι πηγές, δεν έχουν τρέξει. Έτσι είμαστε στο μηδέν. Και έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω τουρισμού», λέει στα «Νέα» ο Βασίλης Μυριαγκός, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Χίου.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Έκτακτη διακοπή νερού στην πόλη – Δείτε σε ποια σημεία