«Σπίτι μου»: Δυσεύρετα τα ακίνητα για τους νέους – Χιλιάδες αιτήσεις για δάνεια που δεν βρίσκουν ανταπόκριση

Μετά από ένα μήνα εφαρμογής του προγράμματος «Σπίτι μου», μπορεί να μην λείπει η δυνατότητα χρηματοδότησης των δικαιούχων , αλλά τα ίδια τα ακίνητα αγνοούνται, καθώς τα σπίτια που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος είναι ελάχιστα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, στο λεκανοπέδιο μόλις το 32,6% των κατοικιών, δηλαδή 14.900 από περίπου 45.700 κατοικίες πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Να έχει δηλαδή αξία έως 200.000 ευρώ και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι δόσεις των δανείων του «Σπίτι μου» που φτάνουν έως τα 150.000 ευρώ είναι αρκετά χαμηλότερες από εκείνων της αγοράς καθώς επιδοτείται από το 75% έως και το 100% του επιτοκίου. Αφού εγκριθεί το δάνειο οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο 2 μηνών να βρουν σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, οι όροι μοριοδότησης του προγράμματος, η ανάγκη ύπαρξης σημαντικού ποσού σε μετρητά και η δυσκολία εξεύρεσης των κατάλληλων ακινήτων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους νέους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Σημειώνεται ότι οι προεγκρίσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.300 με τους μεσιτικούς φορείς να ζητούν μέτρα για την αύξηση των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Οι συνθήκες της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Εκεί είναι το πρόβλημα μας, ζήτηση υπήρχε και πριν. Είτε ελληνική ζήτηση, είτε ξένη ζήτηση υπήρχε. Αυτή τη στιγμή έχουν βάλει κι άλλη ζήτηση μέσα στο παιχνίδι της κτηματαγοράς με αποτέλεσμα να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές», δήλωσε ο Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Πηγή: ethnos

Δείτε επίσης: Καιρός Σάββατο (6/5): Ήλιος με λίγα σύννεφα στις περισσότερες περιοχές – Εκεί θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Loading