“Στα κάγκελα” για το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη και την διάταξη η οποία καταργεί το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνο για την διαχείριση των Πανεπιστημιακών Δασών του Ταξιάρχη και Περτουλίου.

Ο επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών του Δήμου Πολυγύρου κ. Δημήτρης Κυργιαφίνης σε ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Πολυγύρου ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους εκπροσώπους του ΑΠΘ, του ΓΕΩΤΕΕ και την κοινότητα Ταξιάρχη, ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα στην ανοιχτή επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ : Σε κίνδυνο το Πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

όπως ενδεχομένως θα έχετε πληροφορηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” ψηφίστηκε μία διάταξη η οποία καταργεί το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην διαχείριση του οποίου άνηκε μέχρι πρότινος το Πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη. Συγκεκριμένα, με την παράγραφο γ. του άρθρου 296 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου καταργείται το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, ενός δημοσίου νομικού προσώπου, υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Παρόλο που το σύνολο των φορέων στη Βουλή ζήτησαν θεσμικές εγγυήσεις για την συνέχεια του έργου του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου και για την διασφάλιση του δημοσίου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού δάσους του Ταξιάρχη, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απέρριψε όλες τις σχετικές εισηγήσεις και προχώρησε σε μία νομοθέτηση που αφήνει ένα σοβαρό κενό διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, με το άρθρο 260 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όλη η κινητή κι ακίνητη περιουσία του ΑΠΘ θα περάσει σε μία Ανώνυμη Εταιρία διαχείρισης, η οποία θα έχει ως στόχο την σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για την “αξιοποίηση” των περιουσιακών πόρων του Πανεπιστημίου.

Όπως, λοιπόν, προκύπτει από τις νομοθετικές αυτές εξελίξεις είναι πολύ πιθανό το Πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη να απειληθεί ή να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το Πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη αποτελεί κρίσιμο πόρο και για την κοινότητα του Ταξιάρχη και για τον Δήμο Πολυγύρου σας καλούμε να προσκαλέσετε μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολυγύρου, προσκαλώντας σε αυτή εκπροσώπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και της Κοινότητας του Ταξιάρχη, ώστε να γίνει μια αναλυτική ενημέρωση για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του Πανεπιστημιακού δάσους και να ληφθούν αποφάσεις.

Με εκτίμηση,

οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συνεργασίας Πολιτών

Κυργιαφίνης Δημήτριος -επικεφαλής-

Μπεχλιβανάκη Μαρία,

Καλλιμάνης Γεώργιος,

Γιάννος Αναστάσιος.

Δείτε επίσης: Ρεπορτάζ Politic: Τροπολογία “βάζει στο μάτι” την ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημιακών Δασών και του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (vid)