Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό, μετά την αλλαγή της κατάστασης στη Συρία, όπως επανέλαβε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στο Thessaloniki Summit που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και το Φόρουμ των Δελφών.
Μέχρι στιγμής, η πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν έχει οριστικοποιήσει κάποιες τάσεις στις προσφυγικές ροές και δεν έχουμε έξαρση ροών ούτε τάση επιστροφής προσφύγων. ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ έχει παγώσει τη διαδικασία απονομής ασύλου. Έχουμε παγώσει την έκδοση αποφάσεων- δεχόμαστε μεν αιτήσεις και διεξάγουμε συνεντεύξεις – αλλά δεν εκδίδονται αποφάσεις γιατί περιμένουμε να παγιωθούν τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα ζητούσαν άσυλο προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι διώκονται από το καθεστώς Άσαντ.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι περιμένουν τα νέα δεδομένα προκειμένου, αν χρειαστεί, να μεταβάλλουν τη στάση τους, αλλά αυτό θα γίνει υπό το Ευρωπαϊκό πρίσμα.
Άμεσο αντίκτυπο από την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία παρατηρείται στην Κύπρο, όπου ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωαννίδης ανέφερε ότι περίπου 1600 Σύριοι έχουν αποσύρει το αίτημα ασύλου τους από τον Οκτώβριο, ενώ περισσότεροι από 1000 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.
Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών που έχει υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία προέρχεται από τη Συρία. Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.
Ο Αιγύπτιος πρέσβης στην Ελλάδα ΄Ομαρ ΄Αμερ Γιουσέφ (Omar Amer Youssef), ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, τόνισε ότι η Μέση Ανατολή περνάει δύσκολες στιγμές και θα πρέπει, μέσα από ένα πολιτικό όραμα, να βρεθεί μια δίκαιη λύση ειρήνης για την περιοχή. Η Αίγυπτος φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια μετανάστες, πέρσι μόνο δεχθήκαμε πάνω από ένα εκατομμύριο Σουδανούς, ενώ συνεχίζουμε τον ρόλο μας να διατηρήσουμε την εκεχειρία στη Γάζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ