Σταθερότητα στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σύμφωνα με την έκθεση της Allianz – Δημογραφικές προκλήσεις παραμένουν

Σταθερότητα στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σύμφωνα με την έκθεση της Allianz – Δημογραφικές προκλήσεις παραμένουν

Οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν την κρίση του ευρώ έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταθερή βάση. Αυτό αποτυπώνεται στην ισχυρή βαθμολογία με 2,9 στον πυλώνα της βιωσιμότητας (συνολική βαθμολογία: 3,5). Ωστόσο, το αδύναμο σημείο του παραμένει η δημογραφική προοπτική, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί από 38% σε 65% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης στην περιοχή. Άλλα σημεία προβληματισμού περιλαμβάνουν το χάσμα εμπιστοσύνης και τις ανισότητες, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα χαμηλά επίπεδα ιδιωτικών αποταμιεύσεων, και τις περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ενδεικτικά, μόλις 7% των ανδρών άνω των 65 ετών συνεχίζουν να εργάζονται, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 35%.

Η Allianz παρουσίασε την τρίτη έκδοση της έκθεσης «Global Pension Report», η οποία αναλύει 71 συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια του «Allianz Pension Index» (API) της εταιρείας. Ο δείκτης αυτός βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ανάλυση της δημογραφικής και δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και της επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μη σταθμισμένος συνολικός δείκτης για όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα που αναλύθηκαν ανέρχεται σε 3,7, υποδηλώνοντας συνεχή υψηλή πίεση για μεταρρυθμίσεις. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του 2023, έχουν σημειωθεί κάποιες μεταβολές, αλλά όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η μεγαλύτερη ομάδα χωρών περιλαμβάνει εκείνες με συνολική βαθμολογία κάτω από 4, οι οποίες έχουν επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα από τις επιπτώσεις των δημογραφικών αλλαγών. Βασικό τους πρόβλημα είναι η περιορισμένη κάλυψη του συστήματος.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η μετανάστευση έχει μετριάσει τον αναμενόμενο αντίκτυπο στις αγορές εργασίας και στα κοινωνικά συστήματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν το 90% των νέων θέσεων εργασίας στη Γερμανία καλύφθηκαν από μετανάστες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Allianz, το συνταξιοδοτικό χάσμα αποταμίευσης για τις νεότερες γενιές στην ευρωζώνη ανέρχεται σε περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, ποσό που μπορεί να γεφυρωθεί εφόσον το ποσοστό αποταμίευσης αυξηθεί κατά 25%.

Loading

Play