ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση για προσλήψεις στα δημόσια σχολεία

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση για προσλήψεις στα δημόσια σχολεία

Η μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων. Με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακυρώθηκαν προκηρύξεις που αφορούσαν την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, με τις αποφάσεις 1251-1252/2024 της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίθηκε ότι με τον ν. 4589/2019 προβλέπεται σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, με μοριοδότηση προσόντων που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο κριτήριο της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, το οποίο δηλώνει την εμπειρία του υποψήφιου. Ο νομοθέτης έθεσε ως κριτήριο, μεταξύ άλλων, την εμπειρία του υποψηφίου ως αναπληρωτή στη δημόσια εκπαίδευση, μόνο δε κατ’ εξαίρεση και στην ιδιωτική.

Ωστόσο, η Ολομέλεια θεώρησε ότι είναι νόμιμο ο νομοθέτης να διαφοροποιεί την προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Επιπλέον, η Ολομέλεια δήλωσε ότι είναι θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεδομένου ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία.

Έτσι, η Ολομέλεια ΣτΕ ακύρωσε δύο προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσαν την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα.

©

Loading