ΣτΕ: Αντισυνταγματικότητα των μονομελών επιτροπών προσφύγων για τη χορήγηση ασύλου

ΣτΕ: Αντισυνταγματικότητα των μονομελών επιτροπών προσφύγων για τη χορήγηση ασύλου

Απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μονομελών επιτροπών προσφύγων αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες υποθέσεις ασύλου. Απόφαση με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία και ευρύτερο αντίκτυπο στις υποθέσεις χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες από μονομελείς συνθέσεις αποτελούμενες από εν ενεργεία δικαστές έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η συγκρότηση Επιτροπών Προσφύγων, υπό μονομελή σύνθεση, είναι αντισυνταγματική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρεύοντος του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμμένου, η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 7 του ν. 4375/2016, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία αυτών των επιτροπών, αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Η απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα νόμιμης συγκρότησης αντίστοιχων μονομελών οργάνων που απαρτίζονται από εν ενεργεία δικαστές. Περαιτέρω, η ισχύς της απόφασης θα ξεκινήσει με τη δημοσίευσή της, που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2025, δίνοντας στη διοίκηση την ευκαιρία να προσαρμόσει τις διαδικασίες.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδρίασε σε διάσκεψη για προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικό με αίτηση ακυρώσεως αλλοδαπού. Το Δικαστήριο, με μειοψηφία 12 μελών, έκρινε ότι το άρθρο 89 παρ. 2 του Συντάγματος δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη ανάθεση καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς. Από την ημέρα της δημοσίευσης, οι επιτροπές προσφυγών δεν θα μπορούν να λειτουργούν υπό μονομελή σύνθεση.

Loading

Play