Στη δημοσιότητα η έκθεση της ΕΑΓΜΕ για τα επίπεδα μολύβδου στο ΚΥΤ της Λέσβου

Στη δημοσιότητα η έκθεση της ΕΑΓΜΕ για τα επίπεδα μολύβδου στο ΚΥΤ της Λέσβου

Την τεχνική έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για τα επίπεδα μολύβδου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Μαυροβουνίου στη Λέσβο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως διευκρινίζει η ΕΑΓΜΕ, οι προτεινόμενες οριακές τιμές στην Ελλάδα είναι 100 mg/kg για παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και σχολεία, 500 mg/kg για οικιστική ζώνη και 4.000 mg/kg για βιομηχανική ζώνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε δέκα από τα δώδεκα δείγματα που ελήφθησαν στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου η περιεκτικότητα του εδάφους σε μόλυβδο ήταν κάτω ή ίση με 147 mg/kg, τιμές «αρκετά χαμηλότερες από τα προτεινόμενα διεθνώς όρια λήψης μέτρων για περιοχές οικιστικής χρήσης». Ένα δείγμα εμφανίζει τιμή 330 mg/kg, που είναι «υψηλή μεν τιμή, η οποία όμως είναι σαφώς κάτω από τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα όρια παρέμβασης για οικιστική χρήση του χώρου» και ένα δείγμα είναι 2.233 mg/kg. Διευκρινίζεται ότι τα δύο αυτά δείγματα έχουν ληφθεί στην περιοχή πρόσκρουσης των σφαιρών και πτώσης βολών, ενώ το δείγμα με την υψηλότερη συγκέντρωση μολύβδου είναι σε μικρή απόσταση και από ανενεργή στρατιωτική δομή (πρώην πολυβολείο) και εκτός της χωροθετημένης περιοχής.

H ΕΑΓΜΕ σημειώνει στην έκθεση ότι οι δύο αυτές τιμές «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των σκηνών στο ΚΥΤ καθώς και στη λήψη μέτρων για αποφυγή ενδεχόμενης δημιουργίας σκόνης σε περιόδους ξηρασίας και ισχυρών ανέμων».

Συνοψίζει, τέλος, ότι τα δεδομένα δεν συνηγορούν για ύπαρξη διάχυτης ρύπανσης από μόλυβδο στην περιοχή, παρά μόνο στην ύπαρξη ενός συγκεκριμένου τμήματος αυτής με αυξημένες συγκεντρώσεις μολύβδου.

Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επαναλαμβάνουν ότι, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγε το ΕΑΓΜΕ στα δώδεκα σημεία εντός της δομής «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αιτούντες άσυλο που διαβιούν εκεί». Επίσης, απαντώντας στα αιτήματα ανθρωπιστικών οργανώσεων για εκκένωση της δομής, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «πουθενά και ποτέ δεν εκκενώθηκε περιοχή λόγω μολύβδου. Η μόνη “ιατρικής” φύσεως εκκένωση, είναι λόγω ραδιενέργειας».

Εξάλλου, σε σημερινή της τοποθέτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, παρατήρησε ότι το μόνο δείγμα που ξεπερνά το όριο των 500mg/kg «είναι από την κορυφή του πεδίου βολής, εκεί που έσκαγαν οι σφαίρες και θεωρείται αναμενόμενο να εντοπιστεί τέτοιο δείγμα».

©Πηγή: amna.gr

Loading