Στη φάκα της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις με «μαϊμού» αποδείξεις

Στη φάκα της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις με «μαϊμού» αποδείξεις

Τις ξετρύπωσαν τα QR Code Scanners

Μπλόκο σε 100 επιχειρήσεις εστησε η ΑΑΔΕ, οι οποίες εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια με τη μέθοδο των «μαϊμου» αποδείξεων είχαν καταφέρει να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος και να μην αποδώσουν ΦΠΑ.

Τα ποσά ξεπερνούν τα 300 με 400 εκατομμύρια ευρω, καθώς οι επιχειρήσεις είχαν καταφέρει να ξεγελούν την εφορία με τη μεθοδο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών. Ωστόσο, μετά από πολυετείς ελεγχους οι επιτήδειοι έπεσαν στα δίχτυα της ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν διάσπαρτες εστίες στην αγορά με μαϊμού αποδείξεις οι οποίες μέσω παράνομων λογισμικών γίνονται άφαντες στην Εφορία με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να αποκρύπτουν το πραγματικό τζίρο.

Οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν το σύστημα που είχαν στήσει τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις μέσω ενός λογισμικού που τους προμήθευε η μητρική εταιρία που είχε την αποκλειστική διαχείριση και έπαιρνε προμήθεια με βάση τον τζίρο που εξαφάνιζε από την αξία των αποδείξεων. Ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι απώλειες από τον αναλογών ΦΠΑ υπολογίζονται στα 6 εκατ. ευρώ.

Οι επιτήδειοι έπεσαν στη φάκα των ελέγχων μετά τη χρησιμοποίηση της νέα γενιάς μηχανημάτων «QR Code Scanners» τα οποία ελέγχουν τις αποδείξεις την ίδια στιγμή που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις μέσω του «QR code» που φέρει κάθε απόδειξη. Πολύ σύντομα στην μάχη για την καταπολέμηση των πλαστών αποδείξεων θα συνδράμουν και ελεγκτές με laptops με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Η ΑΑΔΕ επενδύει στη νέα τεχνολογία για την αποτροπή αυτών φαινομένων καθώς τα πρόσωπα με τα οποία δρα η φοροδιαφυγή είναι πολλά.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν οι εξής τεχνικές για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα:

1. Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.

2. Τροποποίηση της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

3. Εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμόςμε στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.

3. Τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.

4. Επιλεκτική παρέμβαση με τροποποιημένες τις πωλήσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

5. Απαλοιφή των παραστατικών που κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε περίπτωση που «σκάσει» φορολογικός έλεγχος.

6. Διόρθωση των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.

7. Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.

8. Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.

9. Αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Δείτε επίσης: Πολυμελές Πρωτοδικείο: Προσωρινό πάγωμα των διακοπών ρεύματος για τους ευάλωτους καταναλωτές

Loading

Play