Στη «Φάρμα Φροντίδας» «καλλιεργείται» η ελπίδα για την ψυχική υγεία

Στη «Φάρμα Φροντίδας» «καλλιεργείται» η ελπίδα για την ψυχική υγεία

Στο Ζευγολατιό Κορινθίας, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, βρίσκεται η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Φάρμα Φροντίδας», όπου λειτουργεί και το οικοτροφείο «Γαλήνη Β’», πλημμυρισμένη από λουλούδια, βότανα και καρποφόρα δέντρα, που περιποιούνται καθημερινά οι 15 ένοικοι, που φιλοξενούνται, από την ίδρυση της τον Ιούνιο του 2005.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στη Φάρμα με τον Κώστα και την Βαρβάρα να το υποδέχεται. «Θέλετε να γνωρίσετε τον Μιχαλάκη;», ήταν οι πρώτες τους κουβέντες. «Γέννησε η Δάφνη η αγελάδα μας». Η Δάφνη και ο Μιχαλάκης, τα άλογα Πίντο και Ντόμινο και οι αβάφτιστες γίδες, οι κότες, οι πάπιες, οι χήνες, οι παπαγάλοι, τα ψάρια και τα χελωνάκια, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις καθημερινές ασχολίες των ενοίκων.

«Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην πραγμάτωση του οράματος του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, πρωτεργάτη του κινήματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ δρ Ιωάννης Μουστακούνης.

Η επιστημονική προσέγγιση του ψυχιάτρου Π. Σακελλαρόπουλου, υπήρξε πρωτοποριακή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην κατάργηση των ασύλων και στη δημιουργία πρωτοποριακών θεραπευτικών μονάδων, καθώς υποστήριζε σθεναρά ότι «ο ψυχικά ασθενής έχει μεγαλύτερο όφελος θεραπευτικό, ιατρικό, όταν θεραπεύεται μέσα στην κοινωνική του ομάδα και μέσα στην οικογένεια».

Περιδιαβαίνοντας τις εγκαταστάσεις του Οικοτροφείου «Γαλήνη Β’» γίνεται αντιληπτό, ότι πρόκειται για μια ενδιάμεση κοινοτική δομή, μια εναλλακτική πρόταση στήριξης και αποκατάστασης, με γνώμονα την ανάκτηση χαμένων δεξιοτήτων, λόγω ιδρυματισμού και την καλλιέργεια νέων, μέσω καινοτόμων εργαστηρίων.

Η αποασυλοποίηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με μεγαλύτερη κατάκτηση το κλείσιμο της «αποθήκης ψυχών» στη Λέρο. «Το κύριο μέλημα όσων δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της ψυχικής υγείας, είναι να σκύψουμε πάνω στο ζήτημα της κοινωνικο-οικονομικής και επαγγελματικής ένταξης των πασχόντων. Με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το κράτος και με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι πρακτικές μπορούν να δώσουν το έναυσμα, για να παραχθεί σημαντικό κοινωνικό έργο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουστακούνης.

Γνωρίζοντας τη «Γαλήνη»

Μια τυπική μέρα ξεκινά στις 8 πμ, με μπάνιο και καλλωπισμό. Το πρωινό ομορφαίνει, όταν η Χαρά, υπεύθυνη νοσηλεύτρια, αρωματίζει έναν-έναν ξεχωριστά.

Το πρώτο γεύμα περιλαμβάνει κατσικίσιο γάλα, που αρμέγεται καθημερινά από την Έφη και φέτες ψωμιού με χειροποίητη μαρμελάδα, από την ομάδα εκπαιδευτικής κουζίνας, όπως ορίζει το πρόγραμμα εργασιών, κα που σερβίρει με προθυμία η οικότροφος Ιωάννα.

Στη συνέχεια, έρχεται ο καφές με την παρακολούθηση των ενημερωτικών εκπομπών και την ενασχόληση με πάζλ και επιτραπέζια παιχνίδια.

Μετά το δεκατιανό, οι ένοικοι διασκορπίζονται σε διάφορες δραστηριότητες. Άλλοι πηγαίνουν περίπατο και μαζεύουν αυγά, κάποιοι πηγαίνουν στην εκκλησία, που λειτουργεί στο χώρο, άλλοι ασχολούνται με την καθαριότητα των δωματίων τους, άλλοι επιδίδονται στο πότισμα και στη συγκομιδή καρπών και κάποιοι απασχολούνται στα εργαστήρια.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

«Ο Χρήστος ασχολούνταν επαγγελματικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, πριν τις νοσηλείες του. Η φυσική του κλίση και οι μοναδικές τεχνοτροπίες του, τον ανέδειξαν ανάμεσα σε άλλους 24 εικαστικούς, που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα ”Ταξιδεύοντας την Τέχνη” της ”Very Special Arts Hellas”, μαζί με τη Δήμητρα, που διακρίθηκε στο ντεκουπάζ», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος της δομής, Εμμανουέλα Βιντιάδη.

«Εκτός από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια λειτουργούν επιπλέον εργαστήρια σαπωνοποιϊας, κηροπλαστικής, οινοποιϊας, κεραμικής, κατασκευής κομπολογιών, καθώς άξονας της προσέγγισής μας είναι η εργασιοθεραπεία, ένας συνδυασμός χαλάρωσης, ψυχικής ανάτασης και επαγγελματικής κατάρτισης» λέει η κ. Βιντιάδη.

Στον χώρο βρίσκεται και ένα αναβατόριο. «Είναι ο προσομοιωτής ιππασίας, που βοηθά, μέσω διαφορετικών ταχυτήτων και κινήσεων να εξοικειωθούν οι ένοικοι με την ανάβαση στα άλογα», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος.

Οι πρόσφατες προσθήκες στον κατάλογο των εργαστηρίων είναι το τυροκομείο, το ελαιοτριβείο και το εργαστήριο ζυμαρικών, στα οποία εκπαιδεύτηκαν από επαγγελματίες η Μυρσίνη, η Ελένη και η Μαρία, με το όραμα να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στον εργασιακό στίβο.

«Όνειρό μας είναι να επικοινωνήσουμε την ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχων δομών στη χώρα μας, οι οποίες θα στοχεύουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας στο πρίσμα μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης. Παράλληλα, το καινοτόμο θεραπευτικό έργο που επιτελείται, θα μπορούσε να γίνει κοιτίδα γνώσης για τους νέους επιστήμονες, αλλά και για την κοινότητα για τον αποστιγματισμό της νόσου», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουστακούνης.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading