Στη «σκιά» του κορονοϊού γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – Το μήνυμα του ΥΠΕΝ

Στη «σκιά» του κορονοϊού γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – Το μήνυμα του ΥΠΕΝ

Μήνυμα για την παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της Άνοιξης απέστειλε το ΥΠΕΝ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει για τη σημερινή ημέρα, «συμβολίζει την ελπίδα του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας σε συνδυασμό με το ρόλο του δάσους» και προσθέτει ότι «ατυχώς αυτή τη χρονιά η σημερινή ημέρα σκιάζεται από τη μεγάλη κρίση του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη». Όπως τονίζει το υπουργείο: «Μια αποτελεσματική πολιτική για τα δάση είναι από την πλευρά της μια απάντηση στις ανησυχίες όλων για την ποιότητα της ζωής στο μέλλον αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία». 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο μήνυμά του το ΥΠΕΝ: «Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στην θεματική “Δάση και Βιοποικιλότητα”. Κάθε θεματική που επιλέγεται ανά χρονιά αναδεικνύει και μια διαφορετική διάσταση των δασικών οικοσυστημάτων. Τα δασικά οικοσυστήματα φιλοξενούν σχεδόν το 80% των έμβιων ζώων παγκοσμίως και η διατήρησή τους εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διατήρηση διαφόρων φυτικών ειδών».

Και συνεχίζει: «Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι τα δάση εξαιτίας της βιοποικιλότητας που περικλείουν είναι φυσική τράπεζα γονιδίων φυτών και ζώων, μέσα στην οποία κρύβεται ένα αστείρευτο απόθεμα γνώσεων που αφορά στην ιατρική, τη γεωργία, τη βιομηχανία και τη γενετική μηχανική και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ειδών τροφίμων, φαρμάκων και βιομηχανικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στη διατήρηση της «πλανητικής υγείας» και τη σύνδεση της ευζωίας του ανθρώπινου είδους με τα άλλα είδη και τα οικοσυστήματα».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της δασικής πολιτικής και σε απόλυτη σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, διαμορφώνει έναν σύγχρονο και αειφορικό σχεδιασμό διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με σκοπό τη διατήρηση των πολλαπλών υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν, την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και την αποτελεσματικότερη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης». 

©Πηγή: amna.gr

Loading