Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Μητσοτάκης – Αιτήματα για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Μητσοτάκης – Αιτήματα για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2023, τα κύρια θέματα επικεντρώνονται στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για θέματα μετανάστευσης και φυσικές καταστροφές.

Στη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των φυσικών καταστροφών. Επίσης, προτείνει την παροχή επιπλέον πόρων για την Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να καταστήσει συμμάχους στη συζήτηση αυτή, συναντώντας τον Καγκελάριο Σολτς στη Γερμανία και τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, στη Χάγη.

Το αίτημα για ο μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση αποτελούν επιτακτικές προκλήσεις για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, θα επισημάνει ότι κράτη στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες πιέσεις στα σύνορά τους, προσθέτοντας στις υφιστάμενες ροές προσφύγων. Αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για την χώρα και την Ευρώπη συνολικά.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας ανήκουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για αυτόν τον λόγο η προστασία τους απαιτεί συνεργασία και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, θα τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.

Το αίτημα για τις φυσικές καταστροφές

Σχετικά με την κλιματική κρίση, η θέση της Αθήνας είναι ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αντικατοπτρίσει την επιρροή της στις χώρες της Ευρώπης.

Αυτή η αλλαγή απειλεί όχι μόνο τις εθνικές οικονομίες αλλά επίσης τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή.

Συνεπώς, αναγνωρίζεται η ανάγκη για επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Δείτε επίσης: Πάνω από 30 επαγγελματικοί κλάδοι θα δέχονται πληρωμές με POS από 1/1/24

Loading

Play