Αυτοψία του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα στη Βαλένθια για τις καταστροφές από τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή. Έχοντας στο ενεργητικό του έναν εκτενή κατάλογο ερευνητικών αποστολών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μετέβη στην Ισπανία μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, αλλά και ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται.
Οι Έλληνες επιστήμονες σκοπό έχουν να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην πληγείσα περιοχή και να συλλέξουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την τρωτότητα της περιοχής, το καταστροφικό φαινόμενο, τα αίτια της καταστροφικότητάς του, τις επιπτώσεις και τη διαχείρισή του. Απώτερος στόχος της αποστολής είναι η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών για τη μέγιστη δυνατή θωράκιση έναντι των όλο και συχνότερα εμφανιζόμενων φαινομένων κακοκαιρίας στην περίοδο της κλιματικής κρίσης.
Φαινόμενα όπως αυτό στη Βαλένθια δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε, τονίζει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Διακάκης. Σύμφωνα με τον κ. Διακάκη, η πολύ αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας στη Μεσόγειο συνδέεται με την ενίσχυση των καταιγίδων, οι οποίες γίνονται εντονότερες. «Αυτοί οι μήνες είναι οι επίφοβοι του χρόνου που έχουμε πολλά τέτοια γεγονότα», τόνισε.
Όσον αφορά τη Βαλένθια, υπάρχει το ποτάμι Τούρια, που είναι τα δύο τρίτα του Πηνειού, και δεν είναι συγκρίσιμο με μικρότερα ποτάμια όπως ο Κηφισός. «Αυτό φαίνεται να κατέβασε περίπου 2.000 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας φοβερά, καταστροφικά ζητήματα», πρόσθεσε ο καθηγητής.