Στην Κάλυμνο ζητούν επικήρυξη του επικίνδυνου λαγοκέφαλου – Εντόπισαν ψάρι που ζύγιζε 18 ολόκληρα κιλά

Στην Κάλυμνο ζητούν επικήρυξη του επικίνδυνου λαγοκέφαλου – Εντόπισαν ψάρι που ζύγιζε 18 ολόκληρα κιλά

Η Κάλυμνος είναι ένα από τα νησιά που ζητούν επικήρυξη για το συγκεκριμένο είδος ψαριού που θεωρείται πολύ επικίνδυνο για τις ελληνικές θάλασσες

Οι λαγοκέφαλοι αυξάνονται στις ελληνικές θάλασσες και τα μεγέθη τους προβληματίζουν. Στην Κάλυμνο βρέθηκε στα δίχτυα ψαρά, ένας λαγοκέφαλος που ζύγιζε 18 ολόκληρα κιλά και είχε καταστρέψει την ψαριά. Ψαράδες στα νησιά ζητούν επικήρυξη για το συγκεκριμένο είδος, σε μια ύστατη προσπάθεια να λυθεί ή έστω να περιοριστεί το πρόβλημα.

Οι λαγοκέφαλοι γέμισαν για ακόμα ένα καλοκαίρι τις θάλασσες στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και στις νότιες Κυκλάδες, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες αλλά και ένα πονοκέφαλο που έρχεται να προστεθεί στα άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ψαράδες παράκτιας αλιείας. Η μεγάλη αύξηση της παρουσίας τους, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω – Καλύμνου, είναι ανησυχητική και καθιστά μέχρι και αδύνατη την αλιεία, από του επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Για το θέμα αυτό, μιλά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Μανώλης Κουλλιάς. «Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς, απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι οι λαγοκέφαλοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε εντελώς.

Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι. Πριν 7-8 χρόνια σε μία επιτροπή αλιείας στη βουλή, λόγω και της εμπειρίας μου είχα πει για τη συμπεριφορά αυτού του είδους του ψαριού, που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ψάρια που είναι στην περιοχή μας. Δεν φοβάται, διεκδικεί το φαγητό του μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στην προπέλα, που δεν κάνουν τα υπόλοιπα ψάρια, και θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική πολιτεία γιατί θα επηρεάσει και τον τουρισμό, διότι την εποχή αυτή επιβιώνει και ζει δίπλα στην παραλία, σε βάθος 2-3 μέτρα και είναι επικίνδυνο.

Έχουμε συναντήσει στην περιοχή μας μέχρι και 10 κιλά λαγοκέφαλο. Από συνάδελφο στην Αστυπάλαια, ενημερώθηκα ότι ψάρεψε λαγοκέφαλο 18 κιλά. Μέσα σε 10 χρόνια έφτασε στην περιοχή μας τα 10 κιλά. Φανταστείτε τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια.»

Κλείνοντας ο Μανώλης Κουλλιάς αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της μεγάλης αύξησης και του επικίνδυνου πολλαπλασιασμού των λαγοκεφάλων και των προβλημάτων που δημιουργούν. Όπως είπε, το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί, όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία,διότι τα εργαλεία που έχουμε δεν μπορούν να τα πιάσουν.

«Να ασχοληθούν τα σκάφη να φτιάξουν ειδικά παραγάδια από σύρμα, ώστε να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.»

Δείτε το βίντεο του kalymnos-news.gr

Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Δείτε επίσης: Κάλυμνος: Γιγάντιος λαγοκέφαλος πιάστηκε στο αγκίστρι ψαρά (vid)

Loading