Στην «καρδιά» του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας, θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της συνάντησής του στο Σότσι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ.
Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις του στο θέρετρο του Σότσι, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί τις πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ στα παράλια της νότιας Ρωσίας, στον Εύξεινο Πόντο, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς, οι οποίοι οργανώνουν εκδηλώσεις υποδοχής του.
«Περιμένουμε με μεγάλη χαρά την επίσκεψη του Υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας, και το γεγονός, ότι αυτή η επίσκεψη είναι αφιερωμένη στην συνάντηση με τους Έλληνες των Περιφερειών Νότιας Ρωσίας του Κρασνοντάρ και της Σταυρούπολης», είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχωφ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκινάει την περιοδεία του στις πόλεις και τα πέριξ αυτών χωριά με τους συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς, από την Ανάπα, όπου θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο που φέρει το όνομα ενός μύθου της σοβιετικής αεροπορίας, του ελληνικής καταγωγής Βλαδίμηρου Κοκκινάκη.
Ο ελληνικής καταγωγής πιλότος της Σοβιετικής Ένωσης, γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1904 στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, κατέρριψε 22 παγκόσμια ρεκόρ στην διεθνή αεροπλοϊα, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής. Γιος υπαλλήλου των σιδηροδρόμων Κωνσταντίνου Κοκκινάκη, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από τη Χίο, ο Βλαντιμίρ αναγνωρίστηκε ως εξαιρετικός πιλότος, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου ύψους και μάλιστα το 1938 πέταξε σε μία απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ (Άπω Ανατολή) διάρκειας 24 ωρών και 36 λεπτών, κερδίζοντας τον τίτλο και το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Επισκέφθηκε το 1962 την Ελλάδα και πέθανε το 1985, έχοντας γιορτάσει τα προηγούμενα γενέθλιά του (τα 79α), σε ύψος 8.000 μέτρων!
Ο κ. Δένδιας πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Κοκκινάκη στο αεροδρόμιο της Ανάπας, το οποίο από τον Ιούνιο του 2020 φέρει το όνομά του και από εκεί οδικώς, αύριο, θα κατευθυνθεί στην πόλη Γκελεντζίκ και τα γυρω χωριά.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που ο Έλληνας υπουργούς θα μας γνωρίσει από κοντά, θα επισκεφτεί το Ελληνικό Κέντρο και το μουσείο μας, θα συνομιλήσει με Έλληνες που θα έρθουν να τον χαιρετήσουν» πρόσθεσε ο κ. Σολάχωβ και στην ερώτηση, «τι θα θέλατε να ζητήσετε από τον κ.Δένδια», απάντησε:
«Μόνο την αγάπη της Ελλάδας. Δεν ζητάμε τίποτα εκτός από το να είμαστε κοντά σας και χρήσιμοι για την χώρα, που αισθανόμαστε ότι ανήκουμε ψυχικά και πνευματικά».
Το Γκελεντζίκ, καταγράφηκε στην ιστορία της ελληνικής της Διασποράς ως πόλη όπου στις 29-31 Μαρτίου το 1991 πραγματοποιήθηκε, πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το πρώτο (και μοναδικό) Ιδρυτικό Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης, στο οποίο για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 224 σύνεδροι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 56 ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ.
Στο σημερινό αστικό κέντρο Γκελεντζίκ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή καταχωρήθηκαν περίπου 10.000 Έλληνες ενώ από το 2017 λειτουργεί Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίοι στεγαζεται μουσείο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων της περιοχής.
Ο Σολάχωβ είναι ένας από τους πρωτεργάτες της πραγματοποίησης του προγράμματος της ελληνομάθειας στη Ρωσία και του θεσμού της αδελφοποίησης σχολείων της Ρωσίας και της Ελλάδας.
«Η αδελφοποίηση των σχολείων μας, βοηθάει πάρα πολύ στην ελληνομάθεια των παιδιών μας», ανέφερε ο πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου του Γκελεντζίκ.
«Τα βλέμματά μας πάντα είναι στραμένα στην Ελλάδα»
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στην Ανάπα με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ποντίων και διεκεκριμένου οινοποιού, «τσάρου του κρασιού» στη Μαύρη Θάλασσα Βαλέριου Ασλανίδη, μια εμβληματική φυσιογνωμία του ποντιακού ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας και γενικότερα της Ρωσίας.
«Είναι μεγάλο γεγονός για όλους μας, η επίσκεψη του επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ελλάδας», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ασλανίδης και υπογράμμισε. «Είναι ανάγκη, η Ελλάδα να στηρίξει τις εστίες του απανταχού Ελληνισμού, ειδικά στη Ρωσία, χώρα, όπου οι Έλληνες στο διάβα των τελευταίων διακόσιων χρόνων δημιούργησαν και άφησαν τα ίχνη τους σε όλους τομείς. Εμείς, από τη πλευρά μας, θέλουμε απλά να είμαστε κοντά, γιατί αν και πολίτες της Ρωσίας, τα βλέμματά μας πάντα είναι στραμένα στην Ελλάδα».
Ο Βαλέριος Ασλανίδης μίλησε ακόμη για εμφανή σημάδια αναγέννησης των ελληνικών κοινοτήτων στις παράλιες της Μαύρης Θάλασσας της Νότιας Ρωσίας, με πρώτο αυτό της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.
«Τα παιδιά μας και οι νέοι πλέον μιλούν πλέον εκτός την ποντιακή γλώσσα , νεοελληνικά, και αυτό μας δίνει την μεγαλύτερη πεποίθηση, ότι κρατάμε την εθνική μας ταυτότητα – είμαστε Έλληνες και ομιλούμε ελληνικά».
«Έστω μακριά από την Ελλάδα, κρατάμε δυνατά και με περηφάνια τα ηνία του Ελληνισμού εδώ, στην Μαύρη θάλασσα!» τόνισε, και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας από το μουσικό-χορευτικό συγκρότημα ετοίμασαν ένα μικρό πρόγραμμα για τον Έλληνα Υπουργό και από τώρα ζήτησαν από μένα να μεσολαβήσω να βγουν φωτογραφίες μαζί του!».
Δείτε επίσης: Ζ. Μπορέλ: “Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς”