Του Γιώργου Σταράμου*
Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που στοχεύει στην αποφασιστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αρχικά το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικές με την εισαγωγή και την φοίτηση στα ΑΕΙ της χώρας μας. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα διασφαλίσει ότι οι νεοεισερχόμενοι θα έχουν λάβει την ελάχιστη αποδεκτή εκπαίδευση ώστε να έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, αλλά και να τις περατώσουν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Φυσικά θα υπάρχει ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (πχ εργαζόμενοι φοιτητές ή φοιτητές με θέματα υγείας), καθώς και διακοπή φοίτησης για όσους το επιθυμούν. Με τη νέα διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού σε 2 φάσεις οι νέοι φοιτητές θα είναι πιο πιθανό τελικά να εισάγονται στη σχολή που πραγματικά θέλουν. Έτσι θα εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών», αλλά και της περιφρόνησης του προνομίου του να είσαι φοιτητής.
Επόμενος στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας, την αληθινή προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αν θέλουμε πραγματικά Ευρωπαϊκά σύγχρονα Πανεπιστήμια η θεσμοθέτηση της ελεγχόμενης εισόδου στους χώρους των Ιδρυμάτων, καθώς και ο καθορισμός πλαισίου πειθαρχικού δικαίου για τους παραβάτες πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Δεν γίνεται άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τους χώρους αυτούς να τούς λυμαίνονται εις βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις τελούνται αξιόποινες πράξεις (ενδεικτικά αναφέρω καταστροφή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, παρεμπόδιση μαθημάτων, ξυλοδαρμοί φοιτητών, πολυετείς καταλήψεις διάφορων χώρων, παρασκευή μολότοφ, τραμπουκισμοί καθηγητών, διακίνηση ναρκωτικών κ.α. – μιλάμε σχεδόν για το σύνολο του Ποινικού Κώδικα) των οποίων όλοι όσοι φοιτήσαμε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο έχουμε γίνει κατά καιρούς μάρτυρες. Για την αντιμετώπιση αυτών των πράξεων ιδρύεται η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Θα είναι ειδικά εκπαιδευμένη άοπλη ομάδα με μόνο σκοπό την διαφύλαξη εκείνων των Ιδρυμάτων (και του προσωπικού τους, καθηγητών και φοιτητών) στα οποία εμφανίζονται εστίες παραβατικότητας και για όσο αυτές υφίστανται.
Η αυτοδύναμη κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός προεκλογικά ζήτησαν την ψήφο των Ελλήνων έχοντας στο προεκλογικό πρόγραμμα «ψηλά» τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχοντας την τιμή επί σειρά ετών να αποτελούν την μεγαλύτερη οργανωμένη ελληνική πολιτική νεολαία και την πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια συμμετείχαν ενεργά στον διάλογο με ολοκληρωμένες προτάσεις και συνδιαμόρφωσαν τελικά το νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση.
Είναι τελικά απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας η διαμόρφωση ασφαλούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, μακριά από τις παθογένειες που οδήγησαν στον ευτελισμό του «Ασύλου των Ιδεών» το οποίο μετατράπηκε σε «Άσυλο Ανομίας».
Στην Ελλάδα του 2021 αυτά όλα θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί. Ωστόσο «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ήρθε η ώρα η στείρα αντιπολίτευση των μηδενικών προτάσεων και οι μίζερες, αναχρονιστικές μειοψηφίες να παραμείνουν στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα τα Πανεπιστήμια να αναβαθμίσουν την λειτουργία τους, να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, να περάσουν οριστικά στη νέα ψηφιακή εποχή και να γίνουν οι οδηγοί της προόδου και της καινοτομίας.
Ήρθε η ώρα επιτέλους τα αυτονόητα να γίνουν πράξη!
*Ο Γιώργος Σταράμος είναι οικονομολόγος MSc και Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας