Στην Παιονία ένας στους πέντε μαθητές είναι πλέον πρόσφυγας-μετανάστης

Στην Παιονία από τη νέα χρονιά ένας στους πέντε μαθητές των δημοτικών της σχολείων θα είναι προσφυγόπουλο, είτε από τη δομή Νέας Καβάλας είτε από προσφυγικές-μεταναστευτικές οικογένειες διαμένουσες σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενες κατοικίες στο Πολύκαστρο και την ευρύτερη περιοχή.

Η αναλογία αυτή δείχνει και το γενικότερο πρόβλημα υπογεννητικότητας στην χώρα μας. Διότι ενώ η αναλογία προσφύγων -τοπικού πληθυσμού ενώ υπερβαίνει κατά πολύ το πλαφόν του 1% δεν ξεπερνά όμως το 3%, όταν μεταφέρεται στις μικρές ηλικίες εκτινάσσεται πάνω από 20%!

propoli

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, μέχρι την τελευταία προ μηνός άφιξη εκατοντάδων προσφύγων στη Νέα Καβάλα ο αριθμός των προσφυγόπουλων μαθητών είτε σε ΔΥΕΠ είτε σε πρωινά τμήματα υποδοχής, πάντα στην Παιονία, ανερχόταν στους 169. Με την τελευταία φουρνιά όμως προστίθενται άλλοι 91 για τους οποίους πρέπει να βρεθούν αίθουσες ώστε να ενταχθούν από τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 σε ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) Πρόκειται για την πρώτη φάση εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, διετούς διάρκειας στη διάρκεια της οποίας γίνεται η εκμάθηση της γλώσσας και της αριθμητικής, ενώ ακολουθεί η ένταξη σε πρωινά τμήματα υποδοχής.

Επομένως από τη νέα σχολική χρονιά στα δημοτικά σχολεία της Παιονίας θα φοιτούν είτε σε πρωινές τάξεις υποδοχής, είτε σε απογευματινές ΔΥΕΠ 260 προσφυγόπουλα.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των Ελληνόπουλων μαθητών στα δημοτικά σχολεία της Παιονίας κατά το τρέχον σχολικό έτος ανέρχεται σε 1230. Κάτι παραπάνω από ένας μαθητής στους πέντε από τη νέα χρονιά θα είναι πρόσφυγας. Και η αναλογία αυτή ισχύει αν εν τω μεταξύ δεν προκύψει νέα μαζική μεταφορά προσφύγων στη Νέα Καβάλα.

Η φοίτηση κατά το τρέχον έτος

Η φετινή εικόνα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στην Παιονία έχει ως εξής:

Λειτούργησαν δυο ΔΥΕΠ (απογευματινά τμήματα) στο 2ο Δημ. Σχολείο Πολυκάστρου με 52 μαθητές και στο 2ο Δημ. Σχολείο Αξιούπολης με 39 μαθητές. Όλα τα προσφυγόπουλα προέρχονται από τη δομή Νέας Καβάλας.

Λειτούργησαν επίσης τάξεις υποδοχής (πρωινά τμήματα) ως εξής:

Στο 1ο Δημ. Σχολείο Αξιούπολης με 20 παιδιά διαμένοντα στην Αξιούπολη
Στο Δημ. Σχολείο Γοργόπης με 14 παιδιά διαμένοντας στη Νέα Καβάλα
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας με 29 παιδιά από τη Νέα Καβάλα
Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου με 15 παιδιά διαμένοντα στο Πολύκαστρο

Στο σύνολο λοιπόν των 169 μαθητών προστίθενται άλλοι 91 από τους προσφάτως μεταφερμένους στη Νέα Καβάλα. Και θα πρέπει να βρεθούν αίθουσες ώστε από την ερχόμενη σχολική χρονιά να φοιτήσουν πλέον 260.

Στα σχολεία της πόλης του Κιλκίς όλα τα προσφυγόπουλα

Στο Δήμο Κιλκίς η κατάσταση με την φοίτηση προσφυγόπουλων είναι εμφανώς ευχερέστερη. Κατ’ αρχήν ο αριθμός τους είναι σχεδόν το ένα τρίτο εκείνου του αντίστοιχου στην Παιονία. Στα σχολεία του Κιλκίς λοιπόν φοιτούν φέτος 85 προσφυγόπουλα σε πρωινές τάξεις υποδοχής σε έξι σχολικές μονάδες του δήμου ως εξής: 3ο, 6ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία Κιλκίς και στα Δημ. Σχολεία Κρηστώνης, Γαλλικού και Νέας Σάντας. Συνολικά 85 από τα οποία τα 35 φοιτούν στα τρία περιφερειακά σχολεία, εκτός πόλης.

Η επιλογή αυτή έγινε διότι τα σχολικά κτήρια της πόλης ήταν επιβαρυμένα κι έτσι κάθε πρωί περί τα 35 παιδιά προσφύγων αναχωρούν με λεωφορείο για Νέα Σάντα, Γαλλικό και Κρηστώνη και με τη λήξη των μαθημάτων τους επιστρέφουν ξανά με λεωφορείο.
Σημειώνουμε ότι στο Δήμο Κιλκίς δεν λειτουργεί ΔΥΕΠ.

Η ταλαιπωρία των προσφυγόπουλων όμως λήγει από τη νέα σχολική χρονιά καθώς θα φοιτήσουν σε σχολεία του Κιλκίς. Η συνεχής πτωτική πορεία του αριθμού των ελληνόπουλων βοήθησε και από το προσεχές Φθινόπωρο τα εννιά σχολεία της πόλης θα υποδεχθούν σε τάξεις υποδοχής και τα 85 προσφυγόπουλα.

Πηγή: eidisis.gr

Loading