Στήριξη Επιχειρήσεων στους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου λόγω Νεκρών Ψαριών στον Παγασητικό Κόλπο

Δρομολογούνται μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στους δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, οι οποίες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του φαινομένου, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

2. Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της συγκεκριμένης περιοχής για καθορισμένο χρονικό διάστημα.

3. Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και το επόμενο έτος, με ειδικά χαρακτηριστικά για τις περιοχές γύρω από τον Παγασητικό, καθώς και αύξηση του ποσού που διατίθεται για το Thessaly Pass που ήδη είναι σε εφαρμογή.

4. Διασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους τοπικούς φορείς.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχωρά λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα τοπικών παραγόντων και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν. Οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί με τους φορείς της Μαγνησίας.

Παράλληλα, μετά από έρευνες και ελέγχους που διενήργησαν αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και του υπουργείου Υγείας μέσω του ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση προχώρησε στην ακόλουθη ενημέρωση:

(1) Το υπουργείο Υγείας από την αρχή του φαινομένου έχει θέσει στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας για τη διενέργεια ελέγχων στις ακτές κολύμβησης. Η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι οι έλεγχοι να συνοδεύονται από υγειονομική αναγνώριση των ακτών και, σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ψαριών, να γίνει σύσταση για αποφυγή της κολύμβησης.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δείγματα έχουν ληφθεί από 9 ακτές κολύμβησης στο δήμο Βόλου, με τα ευρήματα να δείχνουν μικροβιακούς δείκτες εντός των ορίων της νομοθεσίας και σύμφωνα με τις μετρήσεις των προηγούμενων ετών. Εντοπίστηκε αύξηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας χωρίς ανίχνευση συγκεκριμένων παθογόνων που να συνδέονται με νοσήματα. Προγραμματίζονται δειγματοληψίες καθημερινά τις επόμενες ημέρες σε όλες τις ακτές.

Εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα νεκρά ψάρια και η εικόνα των ακτών παραμείνει θετική, θα δοθεί η δυνατότητα στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προτείνει την άρση της απαγόρευσης κολύμβησης.

Με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας, και ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

(2) Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποστείλει κλιμάκιο επιθεωρητών για αυτοψία στην περιοχή της Κάρλας, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών.

Μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρακολουθείται η εξέλιξη της έκτασης του φαινομένου στην περιοχή του Παγασητικού με δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

(3) Η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η οποία υπέβαλε σχετική αναφορά.

Η καταστροφή των νεκρών ψαριών θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1069/2009, σε κατάλληλα αδειοδοτημένα κέντρα, και για τις ποσότητες με ανάμικτα νεκρά ψάρια, το υπουργείο έχει συντονίσει με εταιρεία που μπορεί να συνδράμει ανάλογα με τις ανάγκες της Περιφέρειας.

©

Loading