Υπάρχει ανησυχία στις τάξεις των επιστημόνων για το συγκεκριμένο φαινόμενο
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις στη Θήβα, αφού από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν γίνει 2.900 σεισμοί ενώ η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και είπε:
«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη. Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.
«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως. Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δείτε επίσης: Κεφαλονιά: Νεκρός 17χρονος μετά από φωτιά στο αυτοκίνητο που επέβαινε (vid)
- Το πρόγραμμα «Παιδεία και Περιβάλλον» ενισχύει περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Σουφλί
- Συνελήφθησαν δύο νεαρές για κλοπές ρούχων και προϊόντων σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας
- Γαλλία: Πατέρας κατηγορείται για βιασμό και εκπόρνευση της ανήλικης κόρης του
- Πένθος για τον Μιχάλη Κουινέλη: Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του
- Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προετοιμάζεται για το ντέρμπι με την ΑΕΚ και μιλά για τον Λαμέλα