Η ΕΥΠ εξετάζει τις αυξανόμενες τουρκικές αγορές ακινήτων στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, προκαλώντας ανησυχία. Περισσότερα από 1.000 ακίνητα αγοράζονται ετησίως από Τούρκους υπηκόους, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τους κατοίκους αυτών των περιοχών να ανησυχούν για ένα ήσυχο εποικισμό. Η επένδυση αυτή έχει τραβήξει την προσοχή της ΕΥΠ, η οποία διεξάγει έρευνα σχετικά με τις επιθετικές αγορές ακινήτων. Όπως αποκάλυψαν οι ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, 11 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
Ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του πως η ΕΥΠ συνεργάζεται στενά με την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, αλλά και με άλλες κρατικές υπηρεσίες. Η έρευνα επικεντρώνεται τουλάχιστον σε 100 αγοροπωλησίες σε παραμεθόριες περιοχές της Θράκης και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με αρκετές από αυτές να αφορούν Τούρκους επενδυτές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Τούρκοι υπήκοοι, κατά τη διάρκεια του 2021, εκτιμάται ότι αγόρασαν περίπου 1.000 ακίνητα στην Ελλάδα, με το ποσοστό των κατόχων Golden Visa να έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι τοπικές αρχές, όπως ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον εποικισμό της περιοχής από μουσουλμάνους και έχουν αναφερθεί σε ένα κύμα επιθετικών αγορών σε στρατηγικά σημεία της χώρας.
Το νομικό πλαίσιο που ισχύει από το 2011 διευκολύνει τις αγορές ακινήτων από νομικά πρόσωπα στις παραμεθόριες περιοχές, με μοναδική προϋπόθεση τον έλεγχο της έδρας των εταιρειών. Ο Χρήστος Τερζίδης, συμβολαιογράφος Ροδόπης, σημειώνει ότι χρειάζεται αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο εάν διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον.
Η ελληνική πολιτεία έχει επιλέξει να διατηρήσει το εν λόγω νομοθέτημα από το 2011, και είναι στο χέρι της να επανεξετάσει αυτή την πολιτική εάν κρίνει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr