Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

«Κάθε λεπτό κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, βαθιά συγκινημένος, ο καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρος Νικολαΐδης λίγο μετά την παρασημοφόρηση του με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος. «Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που παρασημοφόρησε τον διεθνούς φήμης καθηγητή εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο έργο του είπε πως «είναι ίσως ο πρώτος και πιο γνωστός καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο πλανήτη. Έχει σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων παιδιών».

Ο πολυβραβευμένος, Κύπριος καθηγητής του King’s College και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας. Πρόκειται για το πρώτο πολύ σημαντικό υπερηχογράφημα που γίνεται στο έμβρυο μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν μεταλλάξεις στα έμβρυα που σχετίζονται με μια σειρά από γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down. Αποτελεί τη βάση του προγεννητικού ελέγχου και γι αυτό συνιστάται σε όλες τις εγκυμονούσες.

Το 1995 ο καθηγητής Νικολαΐδης ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής Fetal Medical Foundation το οποίο έχει διαθέσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 50 χώρες στο κόσμο για διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του. Μεταξύ άλλων, για τη χρηματοδότηση κέντρων εμβρυϊκής ιατρικής σε αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και υποτροφίες για τη κατάρτιση εκπαιδευμένων γιατρών στην εμβρυϊκή ιατρική.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας «ο Κύπρος Νικολαΐδης τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη τόσο μέσα από την ιατρική που ασκεί όσο και μέσα από το πλούσιο φιλανθρωπικό τού έργο». Η παρασημοφόρηση του λοιπόν αποτελεί την αναγνώριση τόσο των επιστημονικών του επιτευγμάτων όσο και της προσφοράς του στους έχοντες ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει δρομολογηθεί η σύσταση μονάδων ιατρικής προγεννητικού ελέγχου σε οκτώ επιπλέον χώρες στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας του Υπουργείου γνωστή ως Hellenic Aid. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν στην Αιθιοπία, την Αλβανία, την Αρμενία, την Βόρεια Μακεδονία, την Κένυα, το Κόσοβο, την Ρουάντα και την Μολδαβία με χρηματοδότηση κατά 100% από το Fetal Medical Foundation. Ήδη ο κ. Δένδιας έχει στείλει σχετικές επιστολές στους ομολόγους του των οκτώ αυτών κρατών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάθε χώρα, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την Ίδρυση Μονάδας Εμβρυικής Ιατρικής, σε δημόσιο μαιευτήριο με δωρεάν πρόσβαση για τις όλες τις γυναίκες, αλλά και τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές εμβρυικής ιατρικής που θα συνδυάζονται με διετή πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.

«Είμαι συγκινημένος και ιδιαίτερα περήφανος για τη μεγάλη τιμή που μου γίνεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμώ δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο φίλος κύριος Δένδιας ήρθε γι’ αυτό το σκοπό σήμερα στο Λονδίνο», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Νικολαΐδης μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές. «Προσβλέπω στην συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για να καταφέρω αυτό που ήθελα για πάρα πολλά χρόνια: να μεταφέρω τα αποτελέσματα της έρευνας μας σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στο κόσμο για το όφελος των γυναικών και των παιδιών σ’ αυτές τις χώρες», προσέθεσε.

Με τη σειρά του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της Διασποράς που -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- παραδοσιακά διαπρέπει. «Ένα τέτοιο άξιο τέκνο του ελληνισμού που ζει, δραστηριοποιείται και υπηρετεί την κοινωνία στην Αγγλία είχα την μεγάλη τιμή να παρασημοφορήσω σήμερα εξ ονόματος της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας της κ. Σακελλαροπούλου», τόνισε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «από τη πλευρά της κυβέρνησης είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο που ο Κύπρος Νικολαΐδης παρέχει στην παγκόσμια κοινότητα».

Η τελετή παρασημοφόρησης έλαβε χώρα στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με οικοδεσπότη τον Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη. Όπως είπε ο κ. Ραπτάκης στο δικό του καλωσόρισμα «είναι τιμή για την χώρα μας που ο Κύπρος Νικολαΐδης ασκεί την ιατρική. Το κάνει με την καρδιά του και έχει πετύχει όλες οι γυναίκες που ακούν το όνομα του να σκέφτονται ότι κάτι του οφείλουν. Πάρα πολλά παιδιά δε οφείλουν τη ζωή τους στο έργο του καθηγητή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραπτάκης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή δημοσιογράφο Ηρακλή Πετιμεζά – Βράβευση των αριστούχων Καλαβρυτινών μαθητών

Loading

Play