Το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο, Δευτέρα, στον εισαγγελέα – Στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών
Μετά την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι εργάζεται για διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα social media, οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία.
Στον εισαγγελέα αναμένεται να παραδοθεί αύριο, Δευτέρα, το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ιστοσελίδες εκείνες που παροτρύνουν τους πολίτες είτε να μην φορούν μάσκα είτε να μην εμβολιάζονται, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας εκμετάλλευσης με το τιμολόγιο των ψευδών νομικών συμβουλών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 18 ιστοσελίδες με κλειστές ομάδες και προφίλ, εκ των οποίων 7 από αυτές τις υποθέσεις θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.
Οι επτά αυτές υποθέσεις αφορούν προτροπή σε ανυπακοή και κάποιες «πωλήσεις» μηνύσεων και νομικών συμβουλών. Το επόμενο βήμα είναι η ποινική αξιολόγηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα και οι διώξεις. Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα πορίσματα από την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, εξετάζεται ποιες ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος. Κάποιες ιστοσελίδες από αυτές είναι και εταιρείες.
«Ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία». Αυτό τόνισε νωρίτερα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ανακοίνωσή της, ενώ ανέφερε ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι των ερευνών σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές σελίδες οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει την οδό της δικαιοσύνης.
Δείτε επίσης: «Καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός (pics)
- Σπίτι μου 2: Σημαντική αύξηση στις αιτήσεις, πάνω από 45.000 καταγεγραμμένες
- Η δυναμική του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα: Πώς μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα σε κορυφαίο προορισμό
- Σύλληψη οδηγού νταλίκας στον Έβρο για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών
- Υποστηρικτής της υποψηφιότητας Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κικίλιας: Ένας πολιτικός με εμπειρία και σοβαρότητα
- Τα προγράμματα μετασχηματισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2025
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr