Στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στον Πολύγυρο μεταφέρεται από την ερχόμενη Κυριακή (26/1) η περιοδική έκθεση του ΥΜΑΘ, με θέμα «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο». Η εν λόγω έκθεση, που αναδεικνύει την καθοριστική συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς αγώνες, θα “φιλοξενηθεί” στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Πολυγύρου.
Η παρουσίαση των εκθεμάτων θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, και του δημάρχου Πολυγύρου, Αστέριου Ζωγράφου.
Δυο λόγια για την έκθεση «Ελληνίδα στον Πόλεμο»
Η έκθεση υποστηρίζεται από το Γ’ Σώμα Στρατού και θα παραμείνει στον Πολύγυρο έως την 1η Φεβρουαρίου 2020. Αποτελείται από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο επιμελήθηκαν ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος, η μουσειολόγος Στέλλα Συλαίου, ο Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης στον Πολύγυρο είναι Δευτέρα έως Σάββατο: 18.00-21.00 και την Κυριακή:11.00-14.00, 18.00-21.00.
Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται προέρχεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής”, καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.
Καράογλου: «Να αναγνωριστεί η συγκλονιστική ανταπόκριση των Ελληνίδων»
Σε δήλωσή του για τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης στον Πολύγυρο, ο Θεόδωρος Καράογλου τόνισε:
«Η ιστορία μας είναι η κληρονομιά μας. Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) βάλαμε ψηλά στην ατζέντα την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της πατρίδας μας. Απώτερος σκοπός της περιοδικής έκθεσης “Η Ελληνίδα στον πόλεμο” είναι να αναγνωρισθεί η διαχρονική και συγκλονιστική ανταπόκριση των Ελληνίδων στο κάλεσμα της ευθύνης, κάθε φορά που το Έθνος μας χρειάστηκε να υπερασπιστεί το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Η συντονισμένη καταγραφή της συμμετοχής τους στους Εθνικούς αγώνες φωτίζει τον ηρωισμό και τη θυσία τους, περιγράφοντας πως υπερασπίστηκαν την πατρίδα, την Τιμή και την ελευθερία της χώρας μας».