Στρατηγικές και Συνεργασίες για την Εξέλιξη της Ψερίμου σε Έξυπνο Νησί

Με αμείωτο ενδιαφέρον και αρκετές προτάσεις για τη μετατροπή των μικρών ακριτικών νησιών σε «έξυπνα», συνεχίστηκαν οι εργασίες του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου «Έξυπνα Νησιά – Ευκαιρίες και Προκλήσεις» στην Ψέριμο Δωδεκανήσων.

Οι εισηγητές, μεταξύ των οποίων αυτοδιοικητικοί, τεχνολόγοι, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και τοπικοί παράγοντες, αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες και τεχνολογικές καινοτομίες. Ενημερώθηκαν για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και «έχτισαν» συνέργειες ώστε να επιλυθούν τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Ψερίμου και άλλων απομακρυσμένων νησιών.

Οι ομιλητές εστίασαν σε ζητήματα όπως η ενεργειακή αυτονομία, η ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η επεξεργασία απορριμμάτων, η εκπαίδευση και η υγεία των πολιτών, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους δημάρχους Καλύμνου, Γιάννη Μαστροκούκο, και Αστυπάλαιας, Νίκο Κομηνέα, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων. Ειδικότερα, η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση, ανέδειξε την ανάγκη για «ενημέρωση και συναίνεση σε ιατρικές πράξεις», η οποία είναι κρίσιμη λόγω της απομόνωσης και μοναξιάς που βιώνουν οι ηλικιωμένοι. Ο δήμαρχος Ν. Κομηνέας τόνισε ότι η τηλειατρική είναι διαθέσιμη κάθε Παρασκευή με την ειδικότητα ψυχολόγου, όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες ειδικότητες σε εθνικό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλύμνου, Γ. Μαστροκούκος, ανέφερε ότι στην Ψέριμο υπάρχει ιατρείο με τον ανάλογο εξοπλισμό, αλλά χωρίς ιατρό, καθώς η θέση καλύπτεται από έναν οπλίτη μέσω μηνιαίας σύμβασης.

Η Αλεξάνδρα Παπαντωνοπούλου από την εταιρία φωτισμού Sielight παρουσίασε βιώσιμες λύσεις φωτισμού στα έξυπνα νησιά, εστιάζοντας στο σεβασμό του νυχτερινού τοπίου και στα κριτήρια που εξασφαλίζουν την ενεργειακή εξοικονόμηση για τους δήμους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η εταιρεία θα υποστηρίξει τα έργα φωτισμού στην περιοχή με την τεχνογνωσία της.

Στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Μιχάλης Πλάτσης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δήμου Καλύμνου, ανέφερε τις ευκαιρίες που προσφέρει η μετάβαση των νησιών στη ψηφιακή εποχή, όπως η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της γεωγραφικής απομόνωσης.

Η Εύα Παπαδάκη από την HOPEgenesis ανακοίνωσε την δέσμευση του οργανισμού για χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός αμφιθεάτρου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ενισχύοντας την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού.

Ενδιαφέροντα ήταν επίσης τα σχόλια εκπροσώπων μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων σχετικά με τη φθίνουσα πορεία των σχολείων και εκκλησιών, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον τους για τα εθνικά θέματα και την κάλυψη αναγκών των κατοίκων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Διεθνή Ελληνικό Σύνδεσμο (International Hellenic Association IXA) σε συνεργασία με τους Δήμους Καλυμνίων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Κηφισίας, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μέχρι το 2030.

Η προσπάθεια αναγέννησης της Ψερίμου ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα, με τη συνδρομή των δημάρχων Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά, και Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων εργαλείων από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ακριτικών περιοχών. Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας ως Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων και τις πρωτοβουλίες του δήμου του για την υποστήριξη της Ψερίμου, περιλαμβάνοντας την προμήθεια υλικού για την πολιτική προστασία και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη των αναγκών του νησιού.

©

Loading