Γραμμή βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος ενεργοποιεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας να ελεγχθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 38% του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική μείωση την τελευταία δεκαετία στο συμβατικό τσιγάρο. Oι Έλληνες παραμένουν από τους πιο θεριακλείδες, καθώς η χώρα μας κρατάει τα σκήπτρα στο κάπνισμα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά καπνίσματος είναι χαμηλότερα. Για τις επερχόμενες δράσεις του ΕΟΔΥ μίλησε αναλυτικά στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος χαρακτηρίζει το κάπνισμα από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ άνοιξε τα χαρτιά του με αφορμή το βραβείο ENSP 2024 που του απονεμήθηκε πρόσφατα από το European Network for Smoking & Tobacco Prevention, για την εξαιρετική συμβολή του στον έλεγχο του καπνού. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην τελετή έναρξης του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες, φορείς και οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, με στόχο την προώθηση στρατηγικών κατά του καπνίσματος. Πώς προέκυψε αυτή η βράβευση είναι το πρώτο ερώτημα που ετέθη στον κ. Χατζηχριστοδούλου: «Από το 2013 κάνουμε μελέτες που αφορούν το κάπνισμα στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, και μελέτες για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την έναρξη του καπνίσματος, γιατί καλή η διακοπή, είναι ένα μέτρο ελέγχου, αλλά σαφώς καλύτερη είναι η πρόληψη, δηλαδή η μη έναρξη του καπνίσματος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ που έγινε σε ενήλικες, βρέθηκε ότι «38% των Ελλήνων χρησιμοποιούν οποιοδήποτε προϊόν καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών προϊόντων καπνού». Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το 31% των ενηλίκων Ελλήνων καπνίζει συμβατικά προϊόντα καπνού, ενώ το 9% χρησιμοποιεί θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και το 7% ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια σημαντική μείωση στο συμβατικό τσιγάρο την τελευταία δεκαετία, και παράλληλα μία αύξηση στο ηλεκτρονικό, ειδικά σε μικρές ηλικίες. «Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, γιατί ακόμη δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει», σημειώνει, επισημαίνοντας τα συμπεράσματα για το παθητικό κάπνισμα, τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά.
Προδήλως, πρέπει να ενισχύσουμε την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφερόμενος στην ελληνική νοοτροπία σχετικά με την εφαρμογή των νόμων. Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι οι υγειονομικές αρχές σκοπεύουν να δώσουν μεγάλη έμφαση στη μείωση του καπνού σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με στόχο τον μηδενισμό του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ σχεδιάζει σειρά στοχευμένων δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λειτουργία δωρεάν τετραψήφιας Γραμμής Βοήθειας, που θα παρέχει υποστήριξη σε ανθρώπους που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτή η γραμμή θα συνδέει τους ενδιαφερόμενους με ψυχολόγους και Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.
Επιπλέον, θα συνεχιστούν οι δράσεις για την εκπαίδευση και υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, με σκοπό την προώθηση μέτρων κατά του καπνίσματος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κλείνει αναφέροντας την ανάγκη για μια μακροχρόνια στρατηγική, επισημαίνοντας ότι «σε πέντε χρόνια θέλουμε να μειώσουμε την έναρξη του καπνίσματος στα παιδιά κατά 4% και να αυξήσουμε το ποσοστό του πληθυσμού που το διακόπτει κατά 10%».