Το ρέμα της Πικροδάφνης ήταν κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, διασχίζει τέσσερις δήμους μέσα από πυκνοδομημένες περιοχές και καταλήγει στη θάλασσα του Παλαιού Φαλήρου. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων, διαθέτει σπουδαία βιοποικιλότητα και φιλοξενεί περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και χελώνες, σκαντζόχοιρους, βατράχια και νυχτερίδες.
Αυτή είναι η φυσική και όμορφη πλευρά του ρέματος της Πικροδάφνης, αλλά η άσχημη πλευρά είναι ορατή σε πολλά σημεία, με εγκατάλειψη και υποβάθμιση, όπου βρίσκονται σκουπίδια και μπάζα, παρά τους καθαρισμούς που γίνονται. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων παραμένει αυξημένος, γεγονός που επιβάλλει έναν εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των υποδομών.
Το μεγαλύτερο κομμάτι του βρίσκεται στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, όπου ο δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναβάθμισης του ρέματος, με στόχο να το μετατρέψει σε έναν μητροπολιτικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου που θα ενώνει βουνό και θάλασσα, με διαδρομές άθλησης, ποδηλασίας και περιπάτου.
Με όραμα και σχέδιο για το ρέμα, ο δήμαρχος προσπαθεί να κινητοποιήσει και τους άλλους τρεις δήμους, της Ηλιούπολης, του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου, για μια κοινή προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά σε συνάντηση με θέμα την ανάδειξη και προστασία του ρέματος.
«Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Πικροδάφνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρότυπο πάρκο», δηλώνει ο κ. Μαμαλάκης. Υπογραμμίζει ότι το έργο δεν έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά μητροπολιτικό και περιβαλλοντική αξία, προειδοποιώντας όμως για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, όπως οι διαβρώσεις στις άκρες του ρέματος και οι κίνδυνοι πλημμυρών.
Η αξιοποίηση του ρέματος της Πικροδάφνης επείγει, καθώς θα προσφέρει στην Αττική έναν πνεύμονα πρασίνου και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ