Σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει τις αιτίες του σεισμού του 1956 στην Αμοργό

Σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει τις αιτίες του σεισμού του 1956 στην Αμοργό

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει φως στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα, ο οποίος ακολούθησε με το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο. Η πηγή του σεισμού παρέμεινε αινιγματική για χρόνια, με την ερώτηση ποιο ρήγμα ευθυνόταν γι’ αυτό να ταλανίζει τους επιστήμονες.

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά τον καταστροφικό αυτό σεισμό, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό και τις μετακινήσεις στον υποθαλάσσιο πυθμένα. Οι έρευνες αποκάλυψαν τρία κύρια ρήγματα σε βάθος περίπου 700 μέτρων, ενώ τη χρήση υποβρυχίου ρομποτικού οχήματος συνέβαλε στην παρατήρηση της θάλασσας σε πολύ υψηλή ανάλυση.

Η μετακίνηση του υποθαλάσσιου πυθμένα κατά τη διάρκεια του σεισμού ήταν τουλάχιστον εννέα μέτρα, φθάνοντας σε ορισμένα σημεία τα 16 μέτρα, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη ένταση του σεισμού. Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας, το τσουνάμι προκλήθηκε από αυτή τη μετακίνηση και όχι από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις.

Η έρευνα, ενταγμένη στο πρόγραμμα AMORGOS και χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, θα συνεχιστεί μέχρι το 2029, με στόχο τη μελέτη της συνέχειας του ρήγματος στον χερσαίο χώρο.

Loading